Hyppää pääsisältöön

Suomikantrin esihistoriaa 1

Ensimmäinen kantrisuomennos levytettiin Yhdysvalloissa jo vuonna 1926. Lännenromantiikka oli kuitenkin saapunut Suomeen jo vuosikymmeniä aikaisemmin.

Seikkailukertomukset tekivät villiä länttä tunnetuksi 1800-luvun lopulla. Ensimmäisen maailmansodan vuosina esitettiin Martti Nisosen operettia Aavikon lapsia, jossa kuultiin mm. Suomalaisen cowboyn laulu.

1920- ja 1930-luvuilla levytettiin monia lännenaiheisia iskelmiä, joilla ei kuitenkaan ollut juuri yhtymäkohtia USA:ssa kehittymässä olleeseen hillbilly- tai countrymusiikkiin.

Vuonna 1926 kahtenakin versiona levytetyn Vangin laulun lähtökohtana sen sijaan oli Vernon Dalhartin suuri hillbilly-hitti. Vanha kehräävä rukki, Kynttilöiden syttyessä, Vanha musta ja Vanha riimu olivat nekin tunnettuja 1930-luvun country- ja cowboysävelmiä.

1950-luvulla suomennettiin modernimpia countryhittejä, jotka olivat onnistuneet murtautumaan poplistojen kärkisijoille. Täkäläinen yleisö sai näinä vuosina ensi kertaa tuntumaa mm. bluegrass-tyylin kehittäjän Bill Monroen tuotantoon.

Tanskalainen havaijikitaristi Holger Hersholt puolestaan tutustutti suomalaisia western swing -tyyliin muutamilla 50-luvun alussa tekemillään instrumentaalilevyillä.

Tietolaatikko

Vangin laulu (Prisoner’s Song). Säv. Guy Massey. Es. Erik Kivi. Muita levytyksiä: Vernon Dalhart 1924, Otto Pyykkönen 1926.
Suomalaisen cowboyn laulu. Säv. Martti Nisonen. Es. Henry Holm.
Vanha kehräävä rukki (The Old Spinning Wheel). Säv. ja san. Billy Hill, suom. Martti Jäppilä. Es. Georg Malmstén ja Dallapé-orkesteri. Muita levytyksiä: Ray Noble 1933.
Kynttilöiden syttyessä (When It´s Lamp-lighting Time in the Valley). Säv. ja san. Joe Lyons – Sam Hart – The Vagabonds, suom. F. Voitto (=Usko Kemppi). Es. Reino Armio ja Sonora-orkesteri. Muita levytyksiä: Mac and Bob 1933, Wayne King 1933, Harmony Sisters (Kodin kynttilät 1942).
Kotikunnaalla (Mocking Bird Hill). Säv. ja san. Vaughn Horton, sov. Toivo Kärki, suom. Kullervo. Es. Henry Theel ja Metro-tytöt. Muita levytyksiä: The Pinetoppers 1949, Les Paul & Mary Ford 1951, Patti Page 1951
Tennessee-valssi (Tennessee Waltz). Säv. ja san. Redd Stewart – Pee Wee King, sov, Toivo Kärki, suom. san. Kullervo, Es. Henry Theel, Metro-tytöt ja Decca-yhtye. Muita levytyksiä: P. W. King 1948, Cowboy Copas 1948, Patti Page 1950.
Vanha Musta (Ole Faithful). Säv. ja san. Michael Carr – Jimmy Kennedy, sov. George de Godzinsky. Es. Maire Ojonen ja Leijona-orkesteri. Muita levytyksiä: Will Osborne 1934, Gene Autry 1935.
Nahjus (Slow Poke). Säv. ja san. Redd Stewart – Pee Wee King – Chilton Price, suom. san. Kristiina (=Kyllikki Solanterä). Es. Ranja Rasmussen ja Pentti Aholan kvintetti. Muita levytyksiä: Pee Wee King 1951, Arthur Godfrey 1951.
Kentucky-valssi (Kentucky Waltz). Säv. ja san. Bill Monroe, suom. san. K. Sara (=Kyllikki Solanterä). Es. Kipparikvartetti ja Harry Bergströmin Swing-trio. Muita levytyksiä: Bill Monroe 1946, Cowboy Copas 1946, Eddy Arnold 1951.
Chicken Rag. Säv. Holger Hersholt. Es. Holger Hersholt ja yhtye.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto