Hyppää pääsisältöön

Suomikantrin esihistoriaa 2

1950-luvun menestyksekkäät countrysävelmät kulkeutuivat Suomeen yleensä iskelmälaulajien coverversioina. Täällä niitä levyttivät muun muassa Metro-tytöt ja Olavi Virta.

Tietolaatikko

Jos luulet mun kaipaavan (10 000 Miles). Säv. ja san. Mary Rose Bruce, sov. Ingmar Englund, suom. san. Orvokki Itä (=Reino Helismaa). Es. Tamara (=Tamara Hramova) ja I. Englundin yhtye.
Keltaruusu (The Yellow Rose of Texas). Trad., sov. Harry Bergström, suom. san. Kullervo. Es. Pirkko Jaakkola ja Triola-yhtye. Muita levytyksiä: Mitch Miller 1955, Olavi Virta & Harmony Sisters 1955.
San Antonion ruusu (San Antonio Rose). Säv. Bob Wills, suom. san. Saukki. Es. Olavi Virta, Hilkka Tellervo (=Hilkka Tellervo Vikstedt) ja Onni Gideonin yhtye. Muita levytyksiä: Bob Wills 1938, Bing Crosby 1941.
Seitsemän päivää (Seven Lonely Days). Säv. ja san. Earl Shuman – Alden Shuman – Marshall Brown, sov. Erkki Melakoski, suom. san. Saukki. Es. Anita Kuusi ja Karjapojat sekä Onni Gideonin yhtye. Muita levytyksiä: Bonnie Lou 1953, Georgia Gibbs 1953, Heikki Hovi 1954.
Vanha riimu (There´s a Bridle Hangin´ on the Wall). Säv. Carson Robison, sov. Toivo Kärki, suom. san. Kullervo. Es. Metro-tytöt ja Toivo Kärjen yhtye. Muita levytyksiä: Carson Robison 1936, Börje Lampenius 1954, Jukka Lönnqvist 1954, Tapio Rautavaara 1954.
Virtasen hipat (Tennessee Wig-walk). Säv. L. Coleman – L. Young, suom. san. Annuli (=Aune Ala-Tuuhonen). Es. Teijo Joutsela. Muita levytyksiä: Bonnie Lou 1953.
Ystäväin (A Dear John Letter). Säv. ja san. Billy Barton – Lewis Talley – Charles Owen, suom. san. Olli Nikkari Es. Olavi Virta, Raya Avellan (=Raija Valtonen) ja Toivo Kärjen yhtye. Muita levytyksiä: Jean Shepard & Ferlin Huskey 1953.
Torppavanhus (This Ole House). Säv. ja san. Stuart Hamblen, sov. Harry Bergström, suom. san. Saukki. Es. Kipparikvartetti ja H. Bergströmin yhtye. Muita levytyksiä: Stuart Hamblen 1954, Rosemary Clooney 1954.
Päivän työ (Sixteen Tons). Säv. ja san. Merle Travis, sov. Pauli Granfelt, suom. san. Reino Helismaa. Es. Rita Elmgren ja Veikko Huuskosen yhtye. Muita levytyksiä: Merle Travis 1947, Tennessee Ernie Ford 1955, Eddy Arnold 1956, Olavi Virta 1956, Justeeri 1956.
Jambalaya. Säv. ja san. Hank Williams, sov. Kaarlo Valkama, suom. san. Saukki. Es. Veikko Tuomi ja Kaarlo Valkaman orkesteri. Muita levytyksiä: Hank Williams 1952, Jo Stafford 1952, Juha Eirto 1956.

Monet countryhitit pääsivät USA:n poplistoille vasta Bing Crosbyn, Patti Pagen, Rosemary Clooneyn tai muun vastaavan iskelmäartistin tulkintoina.

Suomalaisversioissakaan ei siksi ymmärrettävästi viljelty kovin autenttisen kuuloista countrysoitantaa. Lännen maisemiin viittaavaa tunnelmaa luotiin lähinnä viulun, haitarin ja kavionkopseen avulla.

Havaijikitaristi Onni Gideon tavoitteli kuitenkin western swing -tyyliä eräissä levytyksissään (mm. Seitsemän päivää) varsin maukkain tuloksin.

Kirjon toista päätä edustaa Kaarlo Valkaman kiintoisa Jambalaya-sovitus vuodelta 1956. Countrylegenda Hank Williamsin klassikko kuullaan Veikko Tuomen laulamana rumbana.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto