Hyppää pääsisältöön

Vuotoksen allashankkeen vaiheita

Kemijoen ja Vuotosjoen yhtymäkohtaan kaavailtu tekoallashanke on puhuttanut Suomessa jo vuosikymmeniä.

Kemijoki Oy:n hanke oli vahvassa myötätuulessa 1970-luvulla, mutta voimakas kansalaisvastustus kaatoi hankkeen 1980-luvun alkupuolella, jolloin valtioneuvosto päätti altaan rakentamatta jättämisestä.

Kauppa- ja teollisuuministeri Kauko Juhantalo (kesk.) nosti kuitenkin hankkeen taas vireille 1990-luvulla.

Vesioikeus myönsi altaalle rakennusluvan vuonna 2000, mutta lupa ei ollut Kemijoki Oy:n toivoman laajuinen.

Vuonna 2001 Vaasan hallinto-oikeus kumosi rakennusluvan, mutta Kemijoki Oy valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka päätyi puoltamaan hankkeen hylkäämistä.

Tämäkään päätös ei ole jäädyttänyt haaveita Vuotoksen altaasta, ja hankkeen hyvät ja huonot puolet ovat tasaiseen esillä tiedotusvälineissä.

Euroopan unioni ei ole ainakaan selkeyttänyt Vuotos-kiistelyä. Hankkeen kannattajat vetoavat EU:n vaatimiin uudistuvan energian ja tulvasuojien lisäämiseen, vastustajat vetoavat mm. vaikutuksiin Lapin luonnonsuojelualueisiin, etenkin EU:n määräämiin Natura-alueisiin.

Nykyisessä hallituksessa ainakin kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ovat liputtaneet Vuotoksen tekoaltaan puolesta.

Vuotos-hanke jakaa ihmisten mielipiteitä myös Lapissa; toiset jättäisivät hankkeen toteuttamatta ympäristöhaittojen takia ja toiset taas haluaisivat piristysruisketta alueen kituvalle taloudelle.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto