Hyppää pääsisältöön

Janne Holmén ottaa maratonkultaa

Voitto Münchenin EM-maratonilla 2002 oli riemastuneiden ensikommenttien mukaan "sellainen paukku, jota Delfoin oraakkelikaan ei olisi osannut ennustaa".

Tietolaatikko

Miesten maratonin tulokset: Janne Holmén (Suomi) 2.12,14. 2) Pavel Loskutov (Viro) 2.13,18. 3) Julio Rey (Espanja) 2.13,21.
Janne Holmén sijoittui Ateenan olympialaisten maratonilla 22. tilalle. Göteborgin EM-kisoissa 2006 hän tuli maaliin seitsemäntenä.
Holmén asuu Ruotsissa. Hän on kääntynyt marokkolaisen vaimonsa myötä muslimiksi.
Holmén on oppiarvoltaan filosofian tohtori. Hänen väitöskirjansa käsitteli pohjoismaisten oppikirjojen kylmän sodan aikana antamaa kuvaa USA:sta ja Neuvostoliitosta.
Münchenin EM-kisojen mitalitilaston kärjessä olivat Venäjä, Espanja ja Iso-Britannia. Steve Backley ja Colin Jakson ottivat kisoissa neljännet ja samalla viimeiset Euroopan mestaruutensa. Ruotsi sai EM-kultaa ensimmäisen kerran 20 vuoteen voittamalla miesten ja naisten korkeushypyt sekä naisten seitsenottelun.
Suomi sijoittui Münchenissä tilalle 11. Janne Holmén oli Suomen ainoa kultamitalisti.
Osakan MM-kisoissa 2007 Holmén juoksi toiseksi parhaana eurooppalaisena yhdeksänneksi. Hän itse piti juoksuaan uransa parhaana.

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Ahvenanmaalaisen Janne Holménin (s. 1977) kulta merkitsi suomalaisten kestävyysjuoksijoiden ensimmäistä arvokisamestaruutta lähes 25 vuoteen. Edellisen voiton toi Martti Vainio Prahan EM-kisojen 10 000 metrillä vuonna 1978.

Niinpä Holménin juoksua kuvattiinkin ainutlaatuiseksi uroteoksi. Juoksun loppu sujui vauhdikkaasti, "melkein kuin pikamatkalla", kuten selostajat toteavat.

Holmén oli muihin maaliin tulleisiin nähden verraten reippaassa kunnossa. Hän itse määritteli olotilansa "vähän väsyneeksi".

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto