Muurahaiset elävät hyvin järjestäytyneissä yhteiskunnissa, jonka sydämenä on muurahaiskuningatar.
Yhteiskunnissa elävät kekomuurahaiset ovat pienestä koostaan huolimatta metsiemme tärkeimpiä eläimiä. Metsistä löytää usein useita kekoja pieneltä alueelta. Suomessa elää noin 60 muurahaislajia.
Muurahaiset käyttävät ravintonaan mm. kirvojen erittämää ulostetta eli mesikastetta, selkärangattomia eläimiä, kasveja ja myös raatoja. Muurahaisten toiminta vähentää maapohjan happamuutta, kun ne kokoavat happamia havupuiden neulasia kekoihinsa, ja niiden ansiosta puiden lehvästöä syövät toukat pysyvät kurissa. Muurahaiset itse ovat karhujen ja tikkojen ravintoa.
Yhdyskunnat, joissa on vain yksi hallitsija, ovat yksipesäisiä. Tällaisia ovat punakekomuurahaisten yhdyskunnat. Tupsukekomuurahaiset sen sijaan muodostavat jopa satojen pesien verkostoja, joissa on useita hallitsijoita ja miljoonia jäseniä. Muurahaisten pahimpia vihollisia ovat toiset muurahaiset, sillä eri yhteiskunnat suhtautuvat toisiinsa usein vihamielisesti. Ne valtaavat toistensa pesiä ja tappavat tai ottavat orjikseen toisen yhdyskunnan asukkaita.
Perustuu ohjelmaan: Ekolokero