Hyppää pääsisältöön

O-P viskasi Suomen takaisin moukarin EM-huipulle

Suomi otti vuonna 2006 ensimmäisen EM-moukarimitalinsa lähes 70 vuoteen. Olli-Pekka Karjalaiselle jaettiin Göteborgin kisoissa hopeaa. Kahdeksan vuotta myöhemmin kultamitalisti Ivan Tihonin tulos mitätöitiin, mikä merkitsee suomalaisen nousua Euroopan mestariksi.

Tietolaatikko

Valko-Venäjän Ivan Tihon kärysi dopingista yleisurheilun MM-kisoissa 2005. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julisti 29.4.2014 nettisivuillaan hylkäävänsä Tihonin kaikki tulokset elokuun 2004 ja elokuun 2006 väliseltä ajalta. Päätös nostaa Olli-Pekka Karjalaisen vuoden 2006 Euroopan-mestariksi. Huhtikuun lopussa 2014 asia odotti vielä Euroopan yleisurheiluliiton vahvistusta.

Miesten EM 2006 -moukarikilpailun alkuperäiset tulokset: 1) Ivan Tihon (Valko-Venäjä) 81,11. 2) Olli-Pekka Karjalainen (Suomi) 80,84. 3) Vadim Devjatovski (Valko-Venäjä) 80,76.
Osakan MM-kilpailuissa 2007 Karjalainen heitti kauden parhaansa 78.35, mutta se riitti vain 9. tilalle.

Valko-Venäjän Vadim Dzevjatovski nousi neljännellä heitollaan kakkoseksi maanmiehensä Ivan Tihonin jälkeen. Vain hetkeä myöhemmin töysäläinen voimamies ohitti hänet kauden parhaalla viskauksellaan, joka kantoi kahdeksan senttiä pitemmälle.

Suomen moukarimiesten edellinen EM-mitali oli Ville Pörhölän vuonna 1934 heittämä kulta.

MM-kilpailuissa 2005 Olli-Pekka Karjalainen sijoittui viidenneksi ja vuoden 2004 olympialaisissa 16. tilalle. Göteborgin EM-mitali oli heittäjälle itselleenkin pieni yllätys.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto