Hyppää pääsisältöön

O-P viskasi Suomen takaisin moukarin EM-huipulle

Suomi otti vuonna 2006 ensimmäisen EM-moukarimitalinsa lähes 70 vuoteen. Olli-Pekka Karjalaiselle jaettiin Göteborgin kisoissa hopeaa. Kahdeksan vuotta myöhemmin kultamitalisti Ivan Tihonin tulos mitätöitiin, mikä merkitsee suomalaisen nousua Euroopan mestariksi.

Tietolaatikko

Valko-Venäjän Ivan Tihon kärysi dopingista yleisurheilun MM-kisoissa 2005. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julisti 29.4.2014 nettisivuillaan hylkäävänsä Tihonin kaikki tulokset elokuun 2004 ja elokuun 2006 väliseltä ajalta. Päätös nostaa Olli-Pekka Karjalaisen vuoden 2006 Euroopan-mestariksi. Huhtikuun lopussa 2014 asia odotti vielä Euroopan yleisurheiluliiton vahvistusta.

Miesten EM 2006 -moukarikilpailun alkuperäiset tulokset: 1) Ivan Tihon (Valko-Venäjä) 81,11. 2) Olli-Pekka Karjalainen (Suomi) 80,84. 3) Vadim Devjatovski (Valko-Venäjä) 80,76.
Osakan MM-kilpailuissa 2007 Karjalainen heitti kauden parhaansa 78.35, mutta se riitti vain 9. tilalle.

Valko-Venäjän Vadim Dzevjatovski nousi neljännellä heitollaan kakkoseksi maanmiehensä Ivan Tihonin jälkeen. Vain hetkeä myöhemmin töysäläinen voimamies ohitti hänet kauden parhaalla viskauksellaan, joka kantoi kahdeksan senttiä pitemmälle.

Suomen moukarimiesten edellinen EM-mitali oli Ville Pörhölän vuonna 1934 heittämä kulta.

MM-kilpailuissa 2005 Olli-Pekka Karjalainen sijoittui viidenneksi ja vuoden 2004 olympialaisissa 16. tilalle. Göteborgin EM-mitali oli heittäjälle itselleenkin pieni yllätys.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto