Hyppää pääsisältöön

O-P viskasi Suomen takaisin moukarin EM-huipulle

Suomi otti vuonna 2006 ensimmäisen EM-moukarimitalinsa lähes 70 vuoteen. Olli-Pekka Karjalaiselle jaettiin Göteborgin kisoissa hopeaa. Kahdeksan vuotta myöhemmin kultamitalisti Ivan Tihonin tulos mitätöitiin, mikä merkitsee suomalaisen nousua Euroopan mestariksi.

Tietolaatikko

Valko-Venäjän Ivan Tihon kärysi dopingista yleisurheilun MM-kisoissa 2005. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julisti 29.4.2014 nettisivuillaan hylkäävänsä Tihonin kaikki tulokset elokuun 2004 ja elokuun 2006 väliseltä ajalta. Päätös nostaa Olli-Pekka Karjalaisen vuoden 2006 Euroopan-mestariksi. Huhtikuun lopussa 2014 asia odotti vielä Euroopan yleisurheiluliiton vahvistusta.

Miesten EM 2006 -moukarikilpailun alkuperäiset tulokset: 1) Ivan Tihon (Valko-Venäjä) 81,11. 2) Olli-Pekka Karjalainen (Suomi) 80,84. 3) Vadim Devjatovski (Valko-Venäjä) 80,76.
Osakan MM-kilpailuissa 2007 Karjalainen heitti kauden parhaansa 78.35, mutta se riitti vain 9. tilalle.

Valko-Venäjän Vadim Dzevjatovski nousi neljännellä heitollaan kakkoseksi maanmiehensä Ivan Tihonin jälkeen. Vain hetkeä myöhemmin töysäläinen voimamies ohitti hänet kauden parhaalla viskauksellaan, joka kantoi kahdeksan senttiä pitemmälle.

Suomen moukarimiesten edellinen EM-mitali oli Ville Pörhölän vuonna 1934 heittämä kulta.

MM-kilpailuissa 2005 Olli-Pekka Karjalainen sijoittui viidenneksi ja vuoden 2004 olympialaisissa 16. tilalle. Göteborgin EM-mitali oli heittäjälle itselleenkin pieni yllätys.

Teksti: Jukka Lindfors