Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun EM-kisat Helsingissä 1971

Euroopan yleisurheilumestaruuksista kilpailtiin kymmenettä kertaa elokuussa 1971. Itä-Saksa oli kisatilaston ylivoimainen voittaja 32 mitalillaan.

Tietolaatikko

1. KILPAILUPÄIVÄ: Ks. M 10 000 m.
2. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten keihäänheittoa: voittaja Janis Lusis (N-liitto). Naisten 100 m, tulokset: 1) Renate Stecher (DDR), 2) Ingrid Mickler, 3) Elfgard Schittenhelm. Miesten 100 m: 1) Valeri Borzov (N-liitto), 2) Gerhard Wucherer, 3) Vassilios Papageorgopoulos. Miesten pituus: voittaja Max Klauss (DDR).
3. KILPAILUPÄIVÄ: Naisten 400 m: 1) Helga Seidler (DDR), 2) Inge Bödding, 3) Ingelore Lohse, mukana juoksussa myös Marika Eklund. Miesten 800 m: 1) Jevgeni Aržanov (N-liitto), 2) Dieter Fromm, 3) Andrew Carter. Naisten kiekonheitto: Faina Melnik (N-liitto) heittää uuden maailmanennätyksen 64:22. Naisten 800 m: 1) Vera Nikolic (Jugoslavia), 2) Patricia Lowe, 3) Rosemary Stirling. Miesten 400 m aidat: 1) Jean-Claude Nallet (Ranska), 2) Christian Rudolph, 3) Dimitri Stukalov, mukana juoksussa myös Ari Salin.
4. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten seiväshyppy: 1) Wolfgang Nordwig , 2) Kjell Isaksson 3) Renato Dionisi. Naisten 200 m: 1) Renate Stecher (DDR), 2) Györgyi Balogh, 3) Irena Szewinska. Miesten 200 m: 1) Valeri Borzov (N-liitto), 2) Franz-Peter Hofmeister, 3) Jorg Pfeifer. Naisten 100 m aidat: 1) Karin Balzer (DDR), 2) Annelie Ehrhardt, 3) Teresa Sukniewicz. Miesten 400 m: 1) David Jenkins (Iso-Britannia), 2) Marcello Fiasconaro, 3) Jan Werner, 4) Markku Kukkoaho.
5. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten moukarinheitto: 1) Uwe Bueyer, 2) Reinhard Theimer, 3) Anatoli Bondartshuk. Miesten korkeushyppy: 1) Kestutis Šapka (N-liitto), Csaba Dosa (Romania), 3) Rustam Ahmetov.
6. KILPAILUPÄIVÄ, ALKUOSA: Miesten 110 m aidat: 1) Frank Siebeck (DDR), 2) Alan Pascoe, 3) Ludomir Nadenicek. Miesten kolmiloikkaa: Jörg Drehmel (DDR), 2) Viktor Sanejev, 3) Carol Corbu. Naisten 4x100 m viesti: 1) Länsi-Saksa, 2) Itä-Saksa, 3) Neuvostoliitto. Miesten 3000 m estejuoksu: 1) Jean-Pierre Villain (Ranska), 2) Dusan Moravcik, 3) Pavel Sisojev, 5) Mikko Ala-Leppilampi, mukana juoksussa myös Pekka Päivärinta.
6. KILPAILUPÄIVÄ, LOPPUOSA: Miesten 4x100 m viesti, tulokset: 1) Tšekkoslovakia, 2) Puola, 3) Italia. Naisten 1500 m: 1) Karin Burneleit (DDR), 2) Gunhild Hoffmeister, 3) Ellen Tittel. Miesten 1500 m: 1) Francesco Arese (Italia), 2) Henryk Szordykowski, 3) Brendan Foster, mukana juoksussa myös Pekka Vasala. Miesten maraton: voittaja Karel Lismont.

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Itä-Saksa eli DDR otti lähes kolmanneksen jaossa olleista kultamitaleista. Neuvostoliitto ja DDR kahmivat yhdessä yli puolet mestaruuksista.

Yleisurheilun EM-kisat 1971 kokosivat edustajia kaiken kaikkiaan 29 maasta. Neuvostoliiton Valeri Borzov otti voiton 100 metrillä ja 200 metrillä.

Toinen kaksoisvoittaja oli DDR:n sprintteri Renate Stecher, joka myönsi myöhemmin käyttäneensä aktiiviaikanaan anabolisia steroideja.

DDR:n seiväsmestari Wolfgang Nordwig ja Neuvostoliiton kuulanainen Nadešda Tšišova ottivat kolmannet perättäiset EM-voittonsa, Neuvostoliiton keihässankari Janis Lusis jo neljäntensä.

Juha Väätäinen toi Suomelle kultaa 5000 metrin ja 10 000 metrin kilpailuista. Ne jäivät Suomen ainoiksi mitaleiksi. Suomi nousi niiden ansiosta kuitenkin kisatilaston 12. sijalta peräti kuudenneksi.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto