Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun EM-kisat Helsingissä 1971

Euroopan yleisurheilumestaruuksista kilpailtiin kymmenettä kertaa elokuussa 1971. Itä-Saksa oli kisatilaston ylivoimainen voittaja 32 mitalillaan.

Tietolaatikko

1. KILPAILUPÄIVÄ: Ks. M 10 000 m.
2. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten keihäänheittoa: voittaja Janis Lusis (N-liitto). Naisten 100 m, tulokset: 1) Renate Stecher (DDR), 2) Ingrid Mickler, 3) Elfgard Schittenhelm. Miesten 100 m: 1) Valeri Borzov (N-liitto), 2) Gerhard Wucherer, 3) Vassilios Papageorgopoulos. Miesten pituus: voittaja Max Klauss (DDR).
3. KILPAILUPÄIVÄ: Naisten 400 m: 1) Helga Seidler (DDR), 2) Inge Bödding, 3) Ingelore Lohse, mukana juoksussa myös Marika Eklund. Miesten 800 m: 1) Jevgeni Aržanov (N-liitto), 2) Dieter Fromm, 3) Andrew Carter. Naisten kiekonheitto: Faina Melnik (N-liitto) heittää uuden maailmanennätyksen 64:22. Naisten 800 m: 1) Vera Nikolic (Jugoslavia), 2) Patricia Lowe, 3) Rosemary Stirling. Miesten 400 m aidat: 1) Jean-Claude Nallet (Ranska), 2) Christian Rudolph, 3) Dimitri Stukalov, mukana juoksussa myös Ari Salin.
4. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten seiväshyppy: 1) Wolfgang Nordwig , 2) Kjell Isaksson 3) Renato Dionisi. Naisten 200 m: 1) Renate Stecher (DDR), 2) Györgyi Balogh, 3) Irena Szewinska. Miesten 200 m: 1) Valeri Borzov (N-liitto), 2) Franz-Peter Hofmeister, 3) Jorg Pfeifer. Naisten 100 m aidat: 1) Karin Balzer (DDR), 2) Annelie Ehrhardt, 3) Teresa Sukniewicz. Miesten 400 m: 1) David Jenkins (Iso-Britannia), 2) Marcello Fiasconaro, 3) Jan Werner, 4) Markku Kukkoaho.
5. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten moukarinheitto: 1) Uwe Bueyer, 2) Reinhard Theimer, 3) Anatoli Bondartshuk. Miesten korkeushyppy: 1) Kestutis Šapka (N-liitto), Csaba Dosa (Romania), 3) Rustam Ahmetov.
6. KILPAILUPÄIVÄ, ALKUOSA: Miesten 110 m aidat: 1) Frank Siebeck (DDR), 2) Alan Pascoe, 3) Ludomir Nadenicek. Miesten kolmiloikkaa: Jörg Drehmel (DDR), 2) Viktor Sanejev, 3) Carol Corbu. Naisten 4x100 m viesti: 1) Länsi-Saksa, 2) Itä-Saksa, 3) Neuvostoliitto. Miesten 3000 m estejuoksu: 1) Jean-Pierre Villain (Ranska), 2) Dusan Moravcik, 3) Pavel Sisojev, 5) Mikko Ala-Leppilampi, mukana juoksussa myös Pekka Päivärinta.
6. KILPAILUPÄIVÄ, LOPPUOSA: Miesten 4x100 m viesti, tulokset: 1) Tšekkoslovakia, 2) Puola, 3) Italia. Naisten 1500 m: 1) Karin Burneleit (DDR), 2) Gunhild Hoffmeister, 3) Ellen Tittel. Miesten 1500 m: 1) Francesco Arese (Italia), 2) Henryk Szordykowski, 3) Brendan Foster, mukana juoksussa myös Pekka Vasala. Miesten maraton: voittaja Karel Lismont.

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Itä-Saksa eli DDR otti lähes kolmanneksen jaossa olleista kultamitaleista. Neuvostoliitto ja DDR kahmivat yhdessä yli puolet mestaruuksista.

Yleisurheilun EM-kisat 1971 kokosivat edustajia kaiken kaikkiaan 29 maasta. Neuvostoliiton Valeri Borzov otti voiton 100 metrillä ja 200 metrillä.

Toinen kaksoisvoittaja oli DDR:n sprintteri Renate Stecher, joka myönsi myöhemmin käyttäneensä aktiiviaikanaan anabolisia steroideja.

DDR:n seiväsmestari Wolfgang Nordwig ja Neuvostoliiton kuulanainen Nadešda Tšišova ottivat kolmannet perättäiset EM-voittonsa, Neuvostoliiton keihässankari Janis Lusis jo neljäntensä.

Juha Väätäinen toi Suomelle kultaa 5000 metrin ja 10 000 metrin kilpailuista. Ne jäivät Suomen ainoiksi mitaleiksi. Suomi nousi niiden ansiosta kuitenkin kisatilaston 12. sijalta peräti kuudenneksi.

Kommentit
 • Kirsti Doukas – maalaistytöstä korumuotoilun huipuksi

  Kirsti Doukas on kotimaisen korumuotoilun isoimpia nimiä.

  "Koru on kuin pieni taideteos, joka kulkee ihmisen mukana", kertoo Kirsti Doukas, yksi Suomen tunnetuimmista korumuotoilijoista. Hän on kultaseppä, taiteen maisteri ja Kalevala Korun muotoilujohtaja. Vuosina 1994–2010 Doukas toimi saman yrityksen pääsuunnittelijana. Tosi tarina: Hopeinen tahto (2001) kertoo ujon maalaistytön määrätietoisesta matkasta korumuotoilun huipulle.

 • Tikkakoskella päihdeongelmaiset siivottiin pois silmistä "Puuhamaahan"

  Paikalliset alkoholistit siivottiin pois silmistä.

  Jyväskylän Tikkakoskella koettiin vuonna 1997 pelkoa ja inhoa. Paikkakunnan päihdeongelmaisille oli muodostunut tavaksi viettää aikaansa turhan lähellä asuinaluetta. Sietämättömän tilanteen johdosta Jyväskylän sosiaalityöntekijät päätyivät esittämään laitapuolen kulkijoille sopivampaa ajanviettokeidasta. Kotimaan katsaus kiirehti paikalle raportoimaan juuri parahultaisesti tämän uuden ”Puuhamaan” avajaisiin.

 • Kannaksen kierros vie akateemikkohuviloilta sodan aavemaisille raunioille

  Arvo Tuominen tekee automatkan Kannaksen reunoille.

  Karjalankannas on Suomenlahden ja Laatokan toisistaan erottava maakaistale, jolla on verinen historia. Toimittaja Arvo Tuominen ja luottokuvaaja Igor Jurov hyppäsivät limpun näköiseen UAZ Buhanka -maastopakettiautoon ja tekivät 1500 kilometrin matkan, josta syntyi vuonna 2015 valmistunut dokumenttielokuva Kannaksen kulttuurisista kerrostumista.

 • Vuokko Eskolin-Nurmesniemi teki nimestään palkitun brändin

  Taiteilija on luonut tekstiilejä ja vaatteita vuosikaudet.

  Vuokko Eskolin-Nurmesniemi (s.1930) on suomalainen tekstiilitaiteilija, keraamikko ja taiteen akateemikko. Hänet tunnetaan Marimekon alkuvaiheiden merkittävänä suunnittelijana sekä omasta Vuokko-vaatebrändistään. Maan mainiot -sarjan jaksossa (2005) tutustutaan Eskolin-Nurmesniemen mittavaan uraan, joka taiteilijan mukaan jatkuu niin kauan, kuin henki pihisee ja hänellä on vielä alalle annettavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kirsti Doukas – maalaistytöstä korumuotoilun huipuksi

  Kirsti Doukas on kotimaisen korumuotoilun isoimpia nimiä.

  "Koru on kuin pieni taideteos, joka kulkee ihmisen mukana", kertoo Kirsti Doukas, yksi Suomen tunnetuimmista korumuotoilijoista. Hän on kultaseppä, taiteen maisteri ja Kalevala Korun muotoilujohtaja. Vuosina 1994–2010 Doukas toimi saman yrityksen pääsuunnittelijana. Tosi tarina: Hopeinen tahto (2001) kertoo ujon maalaistytön määrätietoisesta matkasta korumuotoilun huipulle.

 • Tikkakoskella päihdeongelmaiset siivottiin pois silmistä "Puuhamaahan"

  Paikalliset alkoholistit siivottiin pois silmistä.

  Jyväskylän Tikkakoskella koettiin vuonna 1997 pelkoa ja inhoa. Paikkakunnan päihdeongelmaisille oli muodostunut tavaksi viettää aikaansa turhan lähellä asuinaluetta. Sietämättömän tilanteen johdosta Jyväskylän sosiaalityöntekijät päätyivät esittämään laitapuolen kulkijoille sopivampaa ajanviettokeidasta. Kotimaan katsaus kiirehti paikalle raportoimaan juuri parahultaisesti tämän uuden ”Puuhamaan” avajaisiin.

 • Kannaksen kierros vie akateemikkohuviloilta sodan aavemaisille raunioille

  Arvo Tuominen tekee automatkan Kannaksen reunoille.

  Karjalankannas on Suomenlahden ja Laatokan toisistaan erottava maakaistale, jolla on verinen historia. Toimittaja Arvo Tuominen ja luottokuvaaja Igor Jurov hyppäsivät limpun näköiseen UAZ Buhanka -maastopakettiautoon ja tekivät 1500 kilometrin matkan, josta syntyi vuonna 2015 valmistunut dokumenttielokuva Kannaksen kulttuurisista kerrostumista.

 • Vuokko Eskolin-Nurmesniemi teki nimestään palkitun brändin

  Taiteilija on luonut tekstiilejä ja vaatteita vuosikaudet.

  Vuokko Eskolin-Nurmesniemi (s.1930) on suomalainen tekstiilitaiteilija, keraamikko ja taiteen akateemikko. Hänet tunnetaan Marimekon alkuvaiheiden merkittävänä suunnittelijana sekä omasta Vuokko-vaatebrändistään. Maan mainiot -sarjan jaksossa (2005) tutustutaan Eskolin-Nurmesniemen mittavaan uraan, joka taiteilijan mukaan jatkuu niin kauan, kuin henki pihisee ja hänellä on vielä alalle annettavaa.

 • Ysäripunastuttaja E-rotic live-vieraana ja musiikkivideoilla

  Saksalainen eurodance-yhtye Lista-ohjelmassa 1995 ja 1996

  Saksalainen eurodance-yhtye E-rotic nousi Suomessa korkeille listasijoituksille eroottisilla kappaleillaan. Suosionsa huipulla yhtye vieraili Lista TOP 40 -ohjelmassa vuosina 1995 ja 1996. Elävän arkiston koosteeseen on koottu E-roticin musiikkivideoita ja live-esiintymisiä.

 • Äiti peloton -dokumentti kertoo Makedoniasta paenneen äidin tarinan

  Ibadet Faziolova perheineen saapui pakolaisena Suomeen 1992.

  Tosi tarina: Äiti peloton (2003) kertoo Makedoniasta pakolaisena tulleen Ibadet Faziolovan elämästä Suomessa. Jaana Jetzingerin ohjaaman puolen tunnin pituisen jakson aikana Faziolova kertoo tarinansa – miten hän pääsi eroon naisiin kohdistuvista ahtaista lokeroista ja miten hän aloitti uuden, vapaan elämän. Makedonian albaani Ibadet Faziolova saapui pakolaisena Suomeen vuonna 1992.

 • Onko anorektikko kontrolliyhteiskunnan mallioppilas, Asta Leppä?

  Asta Leppä Seitsemäs taivas -ohjelmassa 2012.

  Toimittaja-kirjailija Asta Leppä puhuu anoreksiasta, riittämättömyydestä ja puolison äkillisestä kuolemasta. Miten selvitä tragediasta kahden lapsen kanssa, ja miksi onnellisuus johtaa yhteiskunnalliseen katastrofiin? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

 • Maagisia kaupunkileikkejä ja salakavalaa valistusta – Ihmeellinen Ilokylä nyt Areenassa!

  1960-lapselle television leikki tuntui maagiselta.

  Isän tekemät puujalat ja liiterin edustan lankkukeinu eivät enää innostaneet, kun televisiossa Ilokylän tenavat seikkailivat kattokeinuissa ja polkivat polkuautoa. Ilokylä-ohjelmat saivat maaseudun lapsen kaipaamaan kaupunkiin. Toivotut: Lääkäri Pilleri ja tenavia Ilokylästä Siihen aikaan kun äiti television osti...

 • Aravalaina, pulsaattori ja nuoren perheen rahahuolet – Heikki ja Kaija pysyvästi Areenassa

  Heikki ja Kaija ovat moderni 1960-luvun pariskunta.

  Tuore äiti Kaija (Eila Roine) kaipaa jo konttoristin töihin, sillä nuoren perheen penni on pitkä. Heikki (Vili Auvinen) työskentelee konepajalla sorvarina, mutta yritys kärsii vähäisistä kaupoista. Heikki ja Kaija kertoo pienen perheen elämästä 1960-luvulla, mutta aivan yhtä hyvin se voisi kertoa tästä päivästä.

 • Jokerit ensimmäiseen Suomen mestaruuteen ja huhuja Euroopan ammattilaisliigasta

  Helsinkiläisseura julistettiin mestariksi 1973.

  Helsingin Jokerit voitti ensimmäisen jääkiekon Suomen mestaruutensa keväällä 1973. Ajankohtainen kakkonen tallensi narripaitojen voitonjuhlia. Muina aiheina raportissa käsiteltiin suomalaisten jääkiekkojoukkueiden taloutta sekä suunnitelmia Euroopan ammattilaisjääkiekkoliigasta. Haastateltavina pelaajat Pertti Ansakorpi, Ilpo Kuisma, Lauri Mononen ja Timo Sutinen sekä toimitusjohtaja Mikko Westerberg.

 • Robotti-termi syntyi tšekkiläisten maaorjien raadannasta

  Näytelmäkirjailija lanseerasi käsitteen 1920-luvulla.

  Kun puhumme roboteista, puhumme tšekkiläisistä maaorjista. Kirjailija Karel Čapek kuvasi ihmisiä palvelevia koneita roboteiksi ensimmäisen kerran näytelmässään R.U.R. Rossum's Universal Robots vuonna 1920. Näytelmä sai valtaisan suosion Keski-Euroopassa ja se käännettiin yli 30 kielelle. Robotti-termi levisi nopeasti kielenkäyttöön näytelmän Lontoossa ja New Yorkissa saaman menestyksen myötä.