Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun EM-kisat Helsingissä 1971

Euroopan yleisurheilumestaruuksista kilpailtiin kymmenettä kertaa elokuussa 1971. Itä-Saksa oli kisatilaston ylivoimainen voittaja 32 mitalillaan.

Tietolaatikko

1. KILPAILUPÄIVÄ: Ks. M 10 000 m.
2. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten keihäänheittoa: voittaja Janis Lusis (N-liitto). Naisten 100 m, tulokset: 1) Renate Stecher (DDR), 2) Ingrid Mickler, 3) Elfgard Schittenhelm. Miesten 100 m: 1) Valeri Borzov (N-liitto), 2) Gerhard Wucherer, 3) Vassilios Papageorgopoulos. Miesten pituus: voittaja Max Klauss (DDR).
3. KILPAILUPÄIVÄ: Naisten 400 m: 1) Helga Seidler (DDR), 2) Inge Bödding, 3) Ingelore Lohse, mukana juoksussa myös Marika Eklund. Miesten 800 m: 1) Jevgeni Aržanov (N-liitto), 2) Dieter Fromm, 3) Andrew Carter. Naisten kiekonheitto: Faina Melnik (N-liitto) heittää uuden maailmanennätyksen 64:22. Naisten 800 m: 1) Vera Nikolic (Jugoslavia), 2) Patricia Lowe, 3) Rosemary Stirling. Miesten 400 m aidat: 1) Jean-Claude Nallet (Ranska), 2) Christian Rudolph, 3) Dimitri Stukalov, mukana juoksussa myös Ari Salin.
4. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten seiväshyppy: 1) Wolfgang Nordwig , 2) Kjell Isaksson 3) Renato Dionisi. Naisten 200 m: 1) Renate Stecher (DDR), 2) Györgyi Balogh, 3) Irena Szewinska. Miesten 200 m: 1) Valeri Borzov (N-liitto), 2) Franz-Peter Hofmeister, 3) Jorg Pfeifer. Naisten 100 m aidat: 1) Karin Balzer (DDR), 2) Annelie Ehrhardt, 3) Teresa Sukniewicz. Miesten 400 m: 1) David Jenkins (Iso-Britannia), 2) Marcello Fiasconaro, 3) Jan Werner, 4) Markku Kukkoaho.
5. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten moukarinheitto: 1) Uwe Bueyer, 2) Reinhard Theimer, 3) Anatoli Bondartshuk. Miesten korkeushyppy: 1) Kestutis Šapka (N-liitto), Csaba Dosa (Romania), 3) Rustam Ahmetov.
6. KILPAILUPÄIVÄ, ALKUOSA: Miesten 110 m aidat: 1) Frank Siebeck (DDR), 2) Alan Pascoe, 3) Ludomir Nadenicek. Miesten kolmiloikkaa: Jörg Drehmel (DDR), 2) Viktor Sanejev, 3) Carol Corbu. Naisten 4x100 m viesti: 1) Länsi-Saksa, 2) Itä-Saksa, 3) Neuvostoliitto. Miesten 3000 m estejuoksu: 1) Jean-Pierre Villain (Ranska), 2) Dusan Moravcik, 3) Pavel Sisojev, 5) Mikko Ala-Leppilampi, mukana juoksussa myös Pekka Päivärinta.
6. KILPAILUPÄIVÄ, LOPPUOSA: Miesten 4x100 m viesti, tulokset: 1) Tšekkoslovakia, 2) Puola, 3) Italia. Naisten 1500 m: 1) Karin Burneleit (DDR), 2) Gunhild Hoffmeister, 3) Ellen Tittel. Miesten 1500 m: 1) Francesco Arese (Italia), 2) Henryk Szordykowski, 3) Brendan Foster, mukana juoksussa myös Pekka Vasala. Miesten maraton: voittaja Karel Lismont.

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Itä-Saksa eli DDR otti lähes kolmanneksen jaossa olleista kultamitaleista. Neuvostoliitto ja DDR kahmivat yhdessä yli puolet mestaruuksista.

Yleisurheilun EM-kisat 1971 kokosivat edustajia kaiken kaikkiaan 29 maasta. Neuvostoliiton Valeri Borzov otti voiton 100 metrillä ja 200 metrillä.

Toinen kaksoisvoittaja oli DDR:n sprintteri Renate Stecher, joka myönsi myöhemmin käyttäneensä aktiiviaikanaan anabolisia steroideja.

DDR:n seiväsmestari Wolfgang Nordwig ja Neuvostoliiton kuulanainen Nadešda Tšišova ottivat kolmannet perättäiset EM-voittonsa, Neuvostoliiton keihässankari Janis Lusis jo neljäntensä.

Juha Väätäinen toi Suomelle kultaa 5000 metrin ja 10 000 metrin kilpailuista. Ne jäivät Suomen ainoiksi mitaleiksi. Suomi nousi niiden ansiosta kuitenkin kisatilaston 12. sijalta peräti kuudenneksi.

Kommentit
 • "Nykyajan ihmisen symboli on tuoli" – Istumisesta tuli tupakointiin verrattava pahe

  Monen suomalaisen työ- ja vapaa-aika ovat tuolintäyteisiä.

  Jos tuoleissa olisi tupakka-askien tapaan haitallisuusmerkintä, olisi istujaa uhkaavien sairausten luettelo pitkä. Haitallisuudesta huolimatta monen suomalaisen työ- ja vapaa-aika ovat tuolintäyteisiä. Istumisesta on tullut uhka kansanterveydelle, jota ei poisteta kuntoilemalla rankemmin. Elävän arkiston koosteessa uppoudutaan istumisen vaikutuksiin ja ylösnousemisen iloihin.

 • Studio Julmahuvin Lasi vie syvempiin varjoihin

  KGB-veteraanin odysseia ydinsodan jälkeisessä Moskovasssa

  Illan elokuva Lasi on vauhdikas neuvostoliittolaisjännäri entisen KGB-agentin, Mihail Gulashnikovin, odysseiasta ydinsodan jälkeisessä Moskovassa.

 • Studio Julmahuvin moraalisesti arveluttava Hittikimara

  Mainos, jonka esittämisen Jeesuksen Ryhti ry halusi estää

  Missä olit, kun kuulit ensi kertaa tämän klassikon? Entä minkä vuoden listaykkösenä killui tämä lyömätön superhitti? Tilaa heti ja kodissasi soi Hittikimara: ikimuistettavimmat kappaleesi vuosien takaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • "Nykyajan ihmisen symboli on tuoli" – Istumisesta tuli tupakointiin verrattava pahe

  Monen suomalaisen työ- ja vapaa-aika ovat tuolintäyteisiä.

  Jos tuoleissa olisi tupakka-askien tapaan haitallisuusmerkintä, olisi istujaa uhkaavien sairausten luettelo pitkä. Haitallisuudesta huolimatta monen suomalaisen työ- ja vapaa-aika ovat tuolintäyteisiä. Istumisesta on tullut uhka kansanterveydelle, jota ei poisteta kuntoilemalla rankemmin. Elävän arkiston koosteessa uppoudutaan istumisen vaikutuksiin ja ylösnousemisen iloihin.

 • Studio Julmahuvin Lasi vie syvempiin varjoihin

  KGB-veteraanin odysseia ydinsodan jälkeisessä Moskovasssa

  Illan elokuva Lasi on vauhdikas neuvostoliittolaisjännäri entisen KGB-agentin, Mihail Gulashnikovin, odysseiasta ydinsodan jälkeisessä Moskovassa.

 • Studio Julmahuvin moraalisesti arveluttava Hittikimara

  Mainos, jonka esittämisen Jeesuksen Ryhti ry halusi estää

  Missä olit, kun kuulit ensi kertaa tämän klassikon? Entä minkä vuoden listaykkösenä killui tämä lyömätön superhitti? Tilaa heti ja kodissasi soi Hittikimara: ikimuistettavimmat kappaleesi vuosien takaa.

 • Nakkipiirakkaa vai poron peräsuolta? – Testaa, oletko kokkina kuin Jaakko Kolmonen vai Makupalojen parivaljakko!

  Testaa, minkälainen kokki olet.

  Oletko tavallinen kotikokki vai etsitkö jatkuvasi uusia ruokalajeja ja tapoja laittaa ruokaa? Pidätkö ruoanlaitossa tärkeämpänä rentoa meininkiä vai onko terveellisyys kaiken A ja O? Valitse kysymyksistä itseäsi kuvaavin vaihtoehto ja näet, oletko kuin Makupalojen Timo ja Janne, peruskokki vai peräti Jaakko Kolmonen! Nappaa alta reseptit!

 • Andy McCoy kovat piipussa

  Kitaramestari tarinoi leikkaamattomasti vuonna 1995.

  Heli Nevakare jututti huhtikuisessa Helsingissä 1995 Andy McCoyta ja tämän Live Ammo -yhtyettä. Maestron suu käy sujuvasti kolmella kielellä, ja tarinaa tulee heroiininitkuissa soitetusta keikasta rahanahneeseen Mick Jaggeriin. Leikkaamaton haastattelu on lähes kokonaan ennenjulkaisematonta materiaalia.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.

 • Kaipaus pukeutuu sanoiksi: Venny ja muut rakkaustarinat nyt Areenassa

  Lokakuu tuo Areenaan rakkautta ja luomisentuskaa.

  "Minä uskon, että toisilleen määrätyt ovat toistensa luona jo ennen kuin kohtaavat", lausui Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastetulleen Venny Soldanille (Sara Paavolainen). Nyt Areenaan julkaistavissa ohjelmissa kerrotaan Juhani Ahon ja Venny Soldanin, Eino Leinon ja L. Onervan, Aino ja Oskar Kallaksen sekä muiden vahvojen, mutta eripuraisten pariskuntien tarinat.

 • Miksi vanhempi surmaa lapsensa?

  2003–2014 Suomessa surmattiin 74 lasta vanhemman toimesta.

  Vuosina 2003–2014 Suomessa tehtiin 74 lapsisurmaa, jossa tekijänä oli oma vanhempi. Silminnäkijän dokumentissa syvennytään tekojen taustoihin ja pohditaan, olisivatko kuolemat olleet estettävissä.

 • Radioteatterin Nummisuutareissa Leo Jokela on Esko ja totta vie tyhmä

  Kansalliskomediamme kuunnelmaversio vuodelta 1965.

  Aleksis Kivi julkaisi Nummisuutarit vuonna 1864 pienenä omakustanteena. Näytelmä voitti seuraavana vuonna Suomen senaatin rahoittaman kirjoituskilpailun. Komedian kantaesitys käynnistyi kymmenen vuotta myöhemmin Oulussa. Kansalliskomediamme satavuotisuutta muistettiin Yleisradion Radioteatterissa kuunnelmalla vuonna 1965. Nummisuutarit on pysyvästi kuunneltavissa Areenassa.

 • Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

  Pelle Miljoona oli suomalaisen punkin ääni 70-luvun lopulla.

  Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja.