Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun EM-kisat Splitissä 1990

Splitin EM-kisojen kaksoisvoittajia olivat Portugalin Salvatore Antibo ja DDR:n Katrin Krabbe. Itä-Saksa hallitsi mitalitilastoa viimeistä kertaa.

Tietolaatikko

Miesten 4 x 100 m viestin loppukilpailu, tulokset: 1) Ranska, 2) Iso-Britannia, 3) Italia.
Naisten 10 km kävelyä, tulokset: 1) Annarita Sidoti (Italia), 2) Olga Kardopoltsewa (N-liitto), 3) Ileana Salvador (Italia). Sari Essayah viides.
Miesten 50 km kävely, tulokset: 1) Andrei Perlow (N-liitto), Bernd Gummelt (DDR), 3) Hartwig Gauder (DDR). Valentin Kononen kuudes.
Miesten keihäänheitto, tulokset: 1) Steve Backley (Iso-Britannia), 2) Viktor Saizew (N-liitto), 3) Patrik Bodén (Ruotsi).
Naisten 100 m loppukilpailu, tulokset: 1) Katrin Krabbe (DDR), 2) Silke Möller (DDR), 3) Kerstin Behrendt (DDR).
Miesten 10000 m loppukilpailu: 1) Salvatore Antibo (Italia), 2) Are Nakkim (Norja), 3) Stefano Mei (Italia).

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

DDR keräsi Splitin kisoissa 12 mestaruutta, Iso-Bitannia yhdeksän ja Neuvostoliitto kuusi.

Iso-Britannian Steve Backley otti nyt ensimmäisen kaikkiaan neljästä Euroopan mestaruudestaan. Backley voitti keihäskisan vakuuttavasti neljän metrin kaulalla vastustajiinsa.

Yli vuosikymmenen mittaisen voittosarjansa avasi myös hänen maamiehensä Colin Jackson 110 metrin aidoissa. Portugalin Rosa Monta saavutti kolmannen ja viimeisen maratonvoittonsa.

DDR:n viestijoukkue voitti naisten pitkän viestin kuudetta ja viimeistä kertaa. Salvatore Antibo otti kaksoisvoiton 5000 ja 10 000 metrillä, ja Katrin Krabbe sai kultaa 100 metrillä, 200 metrillä ja 4x100 metrillä. Kahteen maailmanmestaruuteenkin yltänyt juoksija jäi kiinni dopingista vuonna 1992 ja lopetti aktiiviuransa.

Päivi Alafrantin keihäskullan ansiosta Suomi nousi mitalitilaston yhdeksänneksi. Suomen kävelijöiden panos oli lupaava. Naisten 10 kilometrillä Sari Essayah sijoittui viidenneksi, ja Valentin Kononen käveli elämänsä ensimmäisessä 50 kilometrin kilpailussa kuudenneksi.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto