Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilun EM-kisat Helsingissä 1994

Venäjä kiri Helsingin toisten EM-kisojen mitalitilaston kärkeen. Kilpailujen suuri yllättäjä oli Norja kuudella mitalillaan, joista kolme oli kultaisia.

Kisojen mitalitaulukossa hopealle sijoittui Iso-Britannia, pronssille Saksa.

Paras pohjoismaa Norja nousi 7. sijalle. Norjan "vaalea salama" Geir Moen otti kultaa 200 metrillä ja hopeaa satasella. Trine Hattestad voitti naisten keihäskisan ja Steinar Hoen meisten korkeuden.

Iso-Britannian Linford Christie kuittasi kolmannen ja viimeisen EM-voittonsa miesten 100 metrillä.

Maailmanmestari Irina Privalova sai kaksoisvoiton 100 ja 200 metrillä ja lisäksi hopeaa 4 x 100 metrin viestissä.

Isäntämaa Suomi päätyi mitalitilastossa sijalle 12. Suomen ainoa kulta tuli naisten 10 kilometrin kävelystä, jonka voitti Sari Essayah.

Seppo Räty sijoittui toiseksi jännittävässä keihäskilvassa. Seuraavaksi parhaat suomalaiset olivat kuulassa 4. ja 5. sijoille tulleet Mika Halvari ja Markus Koistinen.

Sanna Hernesniemi juoksi kuudenneksi 200 metrillä, Ritva Lemettinen maratonissa ja Antti Haapakoski 110 metrin aidoissa.

HUOM: Valitettavasti ohjelma on sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.

OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är programmet tyvärr endast tillgängligt i Finland och via finska servrar.

NOTE: Due to the terms of our agreements this programme is unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Tietolaatikko

MIESTEN KEIHÄS: 1) Steve Backley (Iso-Britannia), 2) Seppo Räty (Suomi), 3) Jan Železný (Tšekki).
1. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten 10000 m, voittaja Abel Anton (Espanja). Haastattelussa Risto Ulmala (19. sija).
2. JA 3. KILPAILUPÄIVÄ: Naisten 100 m, voittaja Irina Privalova (Venäjä). Haastattelussa Sanna Hernesniemi (7. sija). Miesten 100 m, voittaja Linford Christie (Iso-Britannia). Miesten korkeushyppy, voittaja Steinar Hoen (Norja).
4. JA 5. KILPAILUPÄIVÄ: Naisten 3000 m, voittaja Sonia O´Sullivan (Irlanti). Haastattelussa doping-lääkäri Tapio Kallio. Naisten 200 m, voittaja Irina Privalova (Venäjä). Haastattelussa Sanna Hernesniemi (6. sija). Miesten seiväshyppy, voittaja Radion Gataullin (Venäjä).
6. JA 7. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten 110 m:n aitajuoksu: voittaja Colin Jackson (Iso-Britannia). Haastattelussa Antti Haapakoski (6. sija). 10-ottelun aitajuoksu: Eduard Hämäläinen (Valko-Venäjä) kompastuu aitaan ja kaatuu, keskeyttää kilpailun. 10-ottelun voittaja Alain Blondel (Ranska). Miesten kolmiloikka, voittaja Denis Kapustin (Venäjä). Miesten kuulantyöntö, voittaja Aleksandr Klimenko (Ukraina). Haastattelussa Mika Halvari (4. sija).
MIESTEN 50 KM:N KÄVELY: Haastattelussa Valentin Kononen (7. sija), valmentaja Seppo Immonen ja tyttöystävä Taina Siekkinen. Voittaja Valeri Spitsyn (Venäjä).
8. KILPAILUPÄIVÄ: Miesten maratonjuoksu, voittaja Martín Fiz (Espanja). Haastattelussa Harri Hänninen (8. sija). Miesten 5000 m, voittaja Dieter Baumann (Saksa). Haastattelussa Risto Ulmala (7. sija).

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto