Hyppää pääsisältöön

Alpo Rusin Stasi-tutkinnan vaiheita

Tv-uutiset sai selville syyskuussa 2002, että presidentin entistä neuvonantajaa Alpo Rusia oli kuulusteltu vakoilusta epäiltynä.

Rusin kuulusteleminen oli aloitettu jo keväällä, mutta tieto vuosi julkisuuteen vasta syksyllä. Tv-uutisten haastattelussa Rusi ei halunnut kommentoida mitenkään mahdollisia kuulusteluja.

Suojelupoliisi epäili Rusia törkeästä vakoilusta vieraan valtion hyväksi.

Supo sai vihjeen Rusin ja hänen veljensä Jukan Stasi-yhteyksistä CIA:n mikrofilmeiltä, jonne oli tallennettu Rusien henkilökortit, joissa DDR:n salainen poliisi Stasi oli määritellyt Jukka Rusin "ammentavaksi tietolähteeksi" ja Alpo Rusin "mahdolliseksi tulevaisuuden tietolähteeksi".

Molemmilla veljeksillä oli sama Stasin rekisterinumero XV/11/69. Luettelossa oli ollut tieto, että kyseisellä rekisterillä löytyi yli tuhat erilaista paperia kolmessa työkansiossa. Kaikki paperit tuhottiin Saksojen yhdistyessä.

Asian tultua julkisuuteen Suojelupoliisi lähetti medialle tiedotteen, että sen tutkintaa oli yritetty vaikeuttaa erilaisin toimin. Supo oli huolissaan myös sen rinnalla tehtävistä yksityisistä selvityksistä, joista vastasi etenkin professori Olli Rehn.

Pian Alpo Rusin kuulustelutiedon jälkeen nousi julkisuuteen tieto Alpo Rusin veljen Jukan vakoiluepäilyistä. Jukka Rusi olikin pitänyt ilmeisesti veljeään tiiviimpää yhteyttä DDR:n tiedustelupalveluun Stasiin.

Kummankaan veljen kohdalla ei syytekynnys kuitenkaan ylittynyt.

Stasin arkistojen päätutkija Helmut Müller-Enbergs on julkisesti paheksunut Suojelupoliisin tapaa aloittaa rikostutkinta pelkän henkilökortin perusteella.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit