Hyppää pääsisältöön

Poliittinen pilkkalaulu sai Holkerin marssimaan ulos kesken tv-ohjelman 1970

Gryndereitä, vuokranantajia ja kokoomuspuoluetta ruoskinut ralli aiheutti vuonna 1970 Harri Holkerin ulosmarssin ja poiki varoituksia Yleisradion hallintoelimiltä.

Tapaninpäivänä lähetettyyn Sirkus Pasila -ohjelmaan oli pyydetty mukaan joukko poliittisia vaikuttajia. Nauhoituksessa esitetty poliittinen pilkkalaulu Vapaa maa sai kokoomuksen puoluesihteerin Harri Holkerin marssimaan loukkaantuneena ulos.

Ohjelman ennakkokatselussa Holkeri kuitenkin salli sen lähettämiseen. Jälkeenpäin hän myönsi sekä ulosmarssin että ohjelman hyväksymisen olleen suunniteltua huomiontavoittelua.

Sirkus Pasilasta nousi suuri häly television ohjelmaneuvostossa. Sen porvarillinen enemmistö katsoi Heikki Kinnusen esittämän laulun rikkoneen ohjelmatoiminnan säännöstöä. Erikseen tuomittiin alkoholipitoisen boolin tarjoaminen poliitikoille.

Sirkus Pasilan lähettämisen oli hyväksynyt viihdeohjelmien toimituspäällikkö Heikki Seppälä. Hänen mukaansa Vapaa maa oli tarkoitettu alkusytykkeeksi keskusteluun asuntopolitiikasta.

Yleisradion johtokunta antoi kuitenkin sekä Seppälälle että ohjelman tuottajalle Jorma Molariukselle varoitukset tasapuolisuussäännösten rikkomisesta. Molarius siirrettiin toisiin tehtäviin.

Sirkus Pasila oli alusta asti erityistarkkailussa

Sirkus Pasila -ohjelmaa lähetettiin syksyllä 1970 kerran kuussa. Se oli "informatiivinen viihdeohjelma", jossa ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä käsiteltiin keskusteluin´, haastatteluin, sketsein ja lauluin. Ohjelma oli alusta lähtien ohjelmajohdon erikoistarkkailussa, ja sen jaksoja hyllytettiin tai sensuroitiin.

Sirkus Pasila -prosessi eteni vielä hallintoneuvostoon, jossa kiisteltiin jo enemmästä kuin yhdestä ohjelmasta: koko Reporadion jäänteiden kitkemisestä. Porvarillisen enemmistön äänin hallintoneuvosto totesi, ettei radion ja television viimeaikainen ohjelmatarjonta ollut täyttänyt ohjelmatoiminnan säännösten vaatimuksia tasapuolisuudesta ja asiallisuudesta.

Vapaa maa: säv. trad., san. S. Albert Kivinen. Levytetty vuonna 1970.

Keskustele