Hyppää pääsisältöön

Luule kanssamme ilakoi ennakkoluuloilla

Suomalaisia ennakkoluuloja ravisteleva Televisioteatterin kabaree herätti kohun vuonna 1968. Närkästystä herätti muun muassa rockin ryydittämä virsitanssi.

Luule kanssamme -kabareessa käsiteltiin viihteen keinoin poliittisia ja rodullisia ennakkoluuloja. Ohjelmaa olivat mukana valmistelemassa mm. yhteiskuntatieteilijät Antti Eskola ja Pertti Hemánus sekä kansalaisliikkeiden vaikuttajahahmo Ilkka Taipale. Tarkoituksena oli vaikuttaa tutkimuksen ja valistuksen asein.

Myös viihderomantiikka sai osansa: esimerkiksi tangoklassikko Vain yhtä pyydän esitettiin ohjelmassa selkokielelle tekstitettynä.

Eniten kritiikkiä herätti Kristiina Halkolan ja Liisamaija Laaksosen rockversio vanhan virsikirjan virrestä 439. Sitä edeltävässä Sana torstaiksi -sketsissä ironisoitiin uskonnollisia puheenvuoroja, jotka väittivät kehitysmaiden ongelmien johtuvan siitä, ettei niissä ole omaksuttu kristillisyyttä tarpeellisessa mitassa.

Vesa-Matti Loirin esittämä "mustalaislaulu" niputti yhteen romaneihin liitetyt kliseet, ja Laulu puolueista paljasti iloisen tasapuolisesti jokaisen poliittisen leirin mädännäisyyden.

Ohjelmajohtaja Jussi Koskiluoma antoi asiantuntijoita kuultuaan luvan kabareen esittämiseen, vaikka tiesi siitä nousevan metelin. Television ohjelmaneuvoston eräät jäsenet arvostelivat virsikohtausta, mutta kokonaisuudessaan ohjelmaa pidettiin kuitenkin "yleisesti ottaen onnistuneena ja keskustelua herättävänä".

Valikoituja näytteitä kabareesta

Tietolaatikko

Vain yhtä pyydän. Säv. Kaarlo Valkama, san. Ari Saarni.
Oi Herra heitä tuomitset (= Oi Herra kuule ääneni). Alkuper. tekijät Ludwig Oeler & Haqvin Spegel.

Kommentit