Hyppää pääsisältöön

Tie Guantanamosta

Tie Guantanamosta on tarina terrorismin vastaisen sodan syyttömistä uhreista. Marraskuussa 2008 USA:n tuleva presidentti Obama ilmoitti, että vankileiri suljetaan.

Dokumentti kertoo, kuinka viisi kiinalaista uiguurimiestä joutui erehdyksessä vuosiksi Guantanamon vankileirille ja sieltä pakolaisiksi Albaniaan.

Kun Yhdysvallat aloitti Afganistanin pommitukset syksyllä 2001, Abubakir Qassim, Adel Hakim ja Ayup Hajimemet olivat maassa läpikulkumatkalla. Länsi-Kiinasta kotoisin olevat uiguurimiehet olivat lähteneet kotimaastaan etsimään parempaa elämää muualla: Qassim ja Hakim aikoivat töihin Turkin nahkatehtaille, Hajimemet halusi opiskelemaan Yhdysvaltoihin.

Miehet pakenivat amerikkalaisten pommituksia Afganistanista Pakistaniin, missä he joutuivat palkkionmetsästäjien käsiin. Heidät myytiin Yhdysvaltain sotilaille, jotka toimittivat miehet ensin vankilaan Kandahariin, sitten pahamaineiselle Guantanamon vankileirille Kuubaan.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset totesivat pitkien kuulustelujen jälkeen tehneensä virheen: uiguurit olivatkin syyttömiä terrorismiin tai muuhun pahantekoon. Silti heidän vankeutensa jatkui. Neljän ja puolen vuoden kärsimysten jälkeen uiguureille löytyi uusi koti – Albaniasta.

Qassim, Hakim ja Hajimemetiä ei voitu palauttaa kotiinsa Kiinaan, koska siellä uiguureja vainotaan. Albaniassa miehiä säilytetään nyt pakolaiskeskuksessa, ja he ovat menettämässä toivoaan saada enää koskaan nähdä perheitään.

Kati Juuruksen dokumentti alkaa Guantanamosta, jossa amerikkalaiset vakuuttelevat, että vankileirillä kaikki on hyvin. Kun uiguurimiehet vihdoin pääsevät Albaniaan, elämä näyttää ensin lähtevän käyntiin. Sitten seuraa entistä suurempi epätoivo: miehet kokevat joutuneensa vankilasta toiseen. Heistä on tullut suurvaltapolitiikan heittopusseja.

Uiguurien haastattelut ja albanialaisen arjen kuvaus nivoutuvat dokumentissa Guantanamon henkilökunnan haastatteluihin ja kuvaaja Marco Hyvärisen eleettömän tehokkaaseen kuvaukseen vankileiriltä. Juurus ja Hyvärinen olivat ensimmäinen Guantanamossa käynyt suomalainen tv-ryhmä USA:n julistaman terrorismin vastaisen sodan aikana.

Tie Guantanamosta kertoo Yhdysvaltain sodasta terrorismia vastaan sodan uhrien näkökulmasta. Dokumentin päähenkilöiden lisäksi Afganistanissa ja Pakistanissa pidätettiin vuonna 2002 ainakin 13 muuta Kiinan uiguuria, jotka on todettu syyttömiksi. He ovat yhä Guantanamossa.

Toimittaja-ohjaaja Kati Juurus, kuvaaja Marco Hyvärinen ja leikkaaja Minna Nuotio palkittiin valtion tiedonjulkistamispalkinnolla Guantanamoa ja uiguurien kohtaloa käsitelleestä MOT-ohjelmasta. He saivat niistä myös asiaohjelmat-sarjan Koura-palkinnon.

Teksti: MOT ja Elina Yli-Ojanperä

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.