Hyppää pääsisältöön

Tie Guantanamosta

Tie Guantanamosta on tarina terrorismin vastaisen sodan syyttömistä uhreista. Marraskuussa 2008 USA:n tuleva presidentti Obama ilmoitti, että vankileiri suljetaan.

Dokumentti kertoo, kuinka viisi kiinalaista uiguurimiestä joutui erehdyksessä vuosiksi Guantanamon vankileirille ja sieltä pakolaisiksi Albaniaan.

Kun Yhdysvallat aloitti Afganistanin pommitukset syksyllä 2001, Abubakir Qassim, Adel Hakim ja Ayup Hajimemet olivat maassa läpikulkumatkalla. Länsi-Kiinasta kotoisin olevat uiguurimiehet olivat lähteneet kotimaastaan etsimään parempaa elämää muualla: Qassim ja Hakim aikoivat töihin Turkin nahkatehtaille, Hajimemet halusi opiskelemaan Yhdysvaltoihin.

Miehet pakenivat amerikkalaisten pommituksia Afganistanista Pakistaniin, missä he joutuivat palkkionmetsästäjien käsiin. Heidät myytiin Yhdysvaltain sotilaille, jotka toimittivat miehet ensin vankilaan Kandahariin, sitten pahamaineiselle Guantanamon vankileirille Kuubaan.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset totesivat pitkien kuulustelujen jälkeen tehneensä virheen: uiguurit olivatkin syyttömiä terrorismiin tai muuhun pahantekoon. Silti heidän vankeutensa jatkui. Neljän ja puolen vuoden kärsimysten jälkeen uiguureille löytyi uusi koti – Albaniasta.

Qassim, Hakim ja Hajimemetiä ei voitu palauttaa kotiinsa Kiinaan, koska siellä uiguureja vainotaan. Albaniassa miehiä säilytetään nyt pakolaiskeskuksessa, ja he ovat menettämässä toivoaan saada enää koskaan nähdä perheitään.

Kati Juuruksen dokumentti alkaa Guantanamosta, jossa amerikkalaiset vakuuttelevat, että vankileirillä kaikki on hyvin. Kun uiguurimiehet vihdoin pääsevät Albaniaan, elämä näyttää ensin lähtevän käyntiin. Sitten seuraa entistä suurempi epätoivo: miehet kokevat joutuneensa vankilasta toiseen. Heistä on tullut suurvaltapolitiikan heittopusseja.

Uiguurien haastattelut ja albanialaisen arjen kuvaus nivoutuvat dokumentissa Guantanamon henkilökunnan haastatteluihin ja kuvaaja Marco Hyvärisen eleettömän tehokkaaseen kuvaukseen vankileiriltä. Juurus ja Hyvärinen olivat ensimmäinen Guantanamossa käynyt suomalainen tv-ryhmä USA:n julistaman terrorismin vastaisen sodan aikana.

Tie Guantanamosta kertoo Yhdysvaltain sodasta terrorismia vastaan sodan uhrien näkökulmasta. Dokumentin päähenkilöiden lisäksi Afganistanissa ja Pakistanissa pidätettiin vuonna 2002 ainakin 13 muuta Kiinan uiguuria, jotka on todettu syyttömiksi. He ovat yhä Guantanamossa.

Toimittaja-ohjaaja Kati Juurus, kuvaaja Marco Hyvärinen ja leikkaaja Minna Nuotio palkittiin valtion tiedonjulkistamispalkinnolla Guantanamoa ja uiguurien kohtaloa käsitelleestä MOT-ohjelmasta. He saivat niistä myös asiaohjelmat-sarjan Koura-palkinnon.

Teksti: MOT ja Elina Yli-Ojanperä