Hyppää pääsisältöön

Joensuun kartano

Halikossa Varsinais-Suomessa sijaitseva Joensuu on ikivanha suomalainen sukukartano. Sen tunnetuin omistaja on Gustaf Mauritz Armfelt.

Joensuun tarkkaa perustamispäivää ei ole tiedossa, mutta kirjallisia lähteitä sukukartanosta on 1300-luvun loppupuolelta, mistä lähtien Horn-suku omisti tilan aina 1700-luvun loppuun asti.

Tuolloin tila siirtyi Armfelteille, joista tunnetuin lienee suomalainen diplomaatti ja jalkaväenkenraali Gustaf Mauritz Armfelt. Kreivi Armfelt oli kuningas Kustaa III:n läheinen työtoveri sekä mm. Venäjän Katariina Suuren uskottu.

Joensuu (ruots. Åminne) on Suomen mittakaavassa suurmaatila, jossa oli ennen toista maailmansotaa lähes 5 000 hehtaaria maata. Peltoa tilaan kuului tuolloin yli tuhat hehtaaria, ja kartanossa on edelleen satoja peltohehtaareja.

Joensuun kartanon omistajasuku vaihtui von Knorringiksi vuonna 1925. Historiallinen tila palasi kansallisen huomion kohteeksi vuonna 2000, kun Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos osti Joensuun.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto