Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Iso marjanpoimuri rohmuaa myös roskat mukaansa

Pikkupoimurilla saa jo valmiiksi siistimpiä marjoja, mutta iso on nopeampi. Poimuritestin voiton vei puu-Jonas, jolla on leveä kita ja liukkaat piikit.

testihenkilot (copyright YLE/videokuvaa)
Kunkun kolme kovaa suuntasivat kainuulaiseen mustikkametsään ja kokeilivat kuutta marjanpoimuria. Testituotteiksi valittiin jokainen poimuri, joka suinkin löytyi laajalla markettikierroksella tai nettimyymälöistä.

Kauppakassiin tarttui lopulta kolme pikkupoimuria ja kolme vähän leveämpää mallia.

Raati koottiin todellisista asian osaajista Kainuun Suomussalmelta. Taimi Pyykkönen on osallistunut marjanpoiminnan MM-kisoihin kotipaikkakunnallaan – tosin käsin keräämällä.

mustikoita (copyright YLE/videokuvaa)Kotitarpeeseen poimivilla Pertti ja Liisa Pyykkösellä on puolestaan seitsemän pakastinta.
- Eivät ne kaikki ole kuitenkaan marjoille, hymyilee Liisa Pyykkönen.

- Aikanaan, kun keräsin sivuansioita varten, saatoin saada kymppitonnin mummonmarkoissa noin ylitöinä yhdessä syksyssä, sanoo Pertti Pyykkönen.

Ruotsalaiset rautaa

Yleisvaikutelma poimureista oli myönteinen. Jokainen niistä ajaa asiansa, mutta erojakin löytyi. Pienemmät poimurit ovat parhaimmillaan epätasaisessa maastossa. Leveämpisuisilla taas pääsee ”tasaisella varpumatolla” hyvään vauhtiin.

Pikkupoimureilla saatiin puhtaampia marjoja kuin isoilla.

puujoonas (copyright YLE/videokuvaa)Länsinaapurissa tehdyt poimurit menestyivät tällä kertaa erinomaisesti. Voiton vei ruotsalaisvalmisteinen ja isoihin poimureihin lukeutuva puu-Jonas.

Keruutyö kävi puu-Jonaksella joutuisasti, ja piikit luistivat mukavasti. Raatia ei haitannut sekään, että puupoimuri painaa enemmän kuin muoviset vaihtoehdot.

Taimi Pyykkösen kokemuksen mukaan puupoimurin pesukin onnistuu, kunhan poimuria ei liota. Puu-Jonaksen koppa päättyy kangaspussiin, joka ei välttämättä kestä ikuisesti.

Puu-Jonaksen merkkiä ei ole välttämättä kirjoitettu poimurin kylkeen. Merkki kannattaakin varmistaa myymälästä.

Himmeämmät mitalit vei kaksi pikkupoimuria. Kakkoseksi ylsi muovipiikki-Jonas. Se oli nopea ja luistavapohjoinen. Tällä poimurilla oli mahdollista saada myös vähäroskaisempia marjoja kuin muilla.

poimintaa (copyright YLE/videokuvaa)Siististä lopputuloksesta ei kuitenkaan kiitelty kolmosta, Sveaa. Se oli kuitenkin pikkupoimureista nopein, vaikkakin ”katkoi varpuja”. Nopeuden salaisuus ovat tavallista pitemmät piikit.
- Varsinainen rohmu, mutta minä tykkään, sanoo Pertti Pyykkönen.

Ainoana poimurina Sveassa on avattava takaluukku. Tämän ominaisuuden käyttökelpoisuus jakoi mielipiteet.

Jaetulle neljännelle sijalle jäi kotimainen Marjuri. Se on ison kokoluokan poimuri, johon myydään erikseen varsi. Pitkän varren käyttö tuntui Taimi Pyykkösestä ensi alkuun hankalalta. Ongelmaksi testaajat kokivat sen, että vartta käytettäessä ei varpuja voi ohjata käsin.

Neljättä sijaa jakava pieni metallipiikki-Natura oli selvästi muita pikkupoimureita hitaampi.

Testin jumbo puu-Natura näyttää melkeinpä identtiseltä kaksoselta puu-Jonaksen kanssa. Tässä vaiheessa herää kysymys: kuka on kopioinut ja ketä? Pieniä eroja sentään löytyi.
testihenkilot (copyright YLE/videokuvaa)Puu-Naturan piikit eivät ole pinnoitetut ja niiden muotoilu on hiukan erilainen kuin Jonaksessa.

Lopputuloksissa isot piste-erot
Ero pisteissä jäi lopulta isoksi, vaikka ensi alkuun poimurit vaikuttivat lähes samanlaisilta. Puu-Natura luisti varvukossa huonommin kuin Jonas.

poimurit (copyright YLE/videokuvaa)Yleisluontoisena havaintona raati totesi, että pienet poimurit sopivat paremmin kotitarvekerääjälle, joka halua mahdollisimman puhtaita marjoja. Iso taas käy ammattipoimijan käteen paremmin. Heidän kun ei tarvitse niin välittää roskista.

Testin lopputulos

Merkki pisteet hinta
1. puu-Jonas (iso) 5 p 13,50 €
2. muovipiikki-Jonas 4,3 p 6 €
3. Svea 4 p 4,50 €
4. Marjuri (iso) 3,7 p 12,90 € (varren kera 26,80 €)
4. metallipiikki-Natura 3,7 p 10,95 €
6. puu-Natura 3 p 6,00 €

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.