Hyppää pääsisältöön

Iskelmätähti Henry Theel aloitti ooppera-aarioilla aseveli-illoissa

1940-luvun lopun suosituin suomalainen iskelmälaulaja laulaa asemiesillassa vuonna 1942. Henry Theel kertoo myös lapsuutensa Helsingistä ja uransa alkuvaiheista.

Jatkosodan aikana Henry Theel (1917–89) lauloi asemiesilloissa italialaisia ooppera-aarioita ja teki ensimmäiset levytyksensä vuonna 1942.

Rauhan tultua hän oli mukana revyyteatteri Punaisessa myllyssä, jossa syntyi myös laulajan legendaarinen lapsihahmo Pikku-Pirkko.

Syyspihlajan alla, Liljankukka ja Satumaa ovat Theelin tunnetuimpia levytyksiä.

Tietolaatikko

Marja-Leena. Toivo Kärki (säv, sov). Lauri Jauhiainen (san).
Pirjo-valssi. Saarnio, Yrjö (säv). Ranta, Reino (san). Henry Theel ja Saarnion polkkayhtye.
Hiljaa soivat balalaikat. Toivo Kärki (säv., sov.), Usko Kemppi (san.) Theel, Henry (laulu).Rytmi-orkesteri, Toivo Kärki, johtaja.
Köyhä laulaja. Toivo Kärki (säv., sov.) Kullervo (san.) Samannimisestä elokuvasta, ohjaaja Ville Salminen.
Orvokkeja äidille. Hermann Hermani (säv., sov.), Kirsi K. (Kauko Käyhkö) (san.) Theel, Henry (laulu).Electro-orkesteri, Toivo Kärki, johtaja.
Syyspihlajan alla. Koskimaa, Arvo (säv). Vesa, Pertti (sov). Virmajoki, Veikko /pseud/ (= Kalliola, Arvo) (san). Henry Theel ja Columbia-orkesteri.
Sivistys. Hilliard (säv). Sigman (säv). Kullervo (san). Toivo Kärki (orkesterin johto).

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto