Hyppää pääsisältöön

Tuoko ravintovalmentaja hyvän olon?

Yhä useammat suomalaiset yrittävät parantaa elämänlaatuaan terveellisen ruokavalion avulla. Tähän tarpeeseen on syntynyt myös erilaisten ravintotieteilijöiden ja -valmentajien ammattikunta. Nämä terveellisen ravinnon ammattilaiset jakavat neuvojaan niin internetissä, lehtien palstoilla kuin luennoillakin. Jokaisella ravintovalmentajalla on oma näkemyksensä siitä millainen on terveellinen ruokavalio.

Christer Sundqvistin ura ravintotieteilijänä alkoi, kun hän tutki väitöskirjaansa varten minkkejä. Ravinnolla näytti olevan suuri vaikutus minkkien turkin kuntoon ja niin hän kiinnostui myös siitä mitä ihminen laittaa suuhunsa.

Sundqvistin ravintotietoisuutta ohjaa niin sanottu hiilihydraattitietoisuus, jossa pyritään kontrolloimaan hiilihydraattipitoisten ruokien osuutta ravinnosta.

– Liikuntaa hyvin vähän harrastavat syövät aivan liikaa hiilihydraattia sekä määrällisesti että laadullisesti. Ihmiselle sopii varsin runsas hiilihydraattien saanti ravinnosta, mutta liika on liikaa. Ylimääräinen hiilihydraatti näkyy vuosirenkaina vyötärönseudulla. Kun elimistö saa energiaa esimerkiksi sokerin muodossa yli tarpeensa, se alkaa varastoida ylimääräistä energiaa "pahan päivän varalle", muistuttaa Sundqvist.

Proteiinit aidoista lähteistä

Hiilihydraatteja ei kuitenkaan tarvitse poistaa kokonaan ravinnosta, vaan tärkeintä on parantaa niiden laatua. Hiilihydraattilähteinä kannattaa Sundqvistin mukaan suosia mahdollisimman hitaasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja, kuten vihanneksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja, täysjyväviljoja sekä muita juureksia, muttei perunaa.

Sundqvistin mielestä parasta ravintoa on monipuolinen kotiruoka. Tuoreista ja puhtaista raaka-aineista valmistetussa ruoassa vitamiinit, hivenaineet ja rasvat ovat parhaassa muodossa. Tärkeintä on turvata riittävä ja laadukas proteiinien saanti.

– Proteiini tyydyttää näläntunteen jos ollaan esimerkiksi laihdutusvaiheessa ja vältetään lihaskudoksen menettämistä liiaksi. Riittävä proteiinin saanti ravinnossa on tärkeää hyvän terveyden ja nälänhallinnan kannalta, joten vähennettyjä hiilihydraatteja korvataan osittain myös proteiineilla. Proteiinit kannattaa nauttia aidoista ja oikeista lähteistä, kuten maidosta, kalasta, siipikarjasta tai kananmunasta, listaa Sundqvist.

Puhdasta ruokaa, voita ja rypsiöljyä

Ruokakaupassa Sundqvist pyrkii keräämään ostoskärryynsä monipuolisesti terveellistä ravintoa. Perusostoksia ovat ainakin raejuusto, mahdollisimman ruispitoinen ruisleipä, täysjyväpasta ja -riisi, vihannekset, hedelmät, juurekset, pakastemarjat sekä tuore kala. Naposteluun ravintovalmentaja käyttää näkkileipää, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.

Valmisruokiin Sundqvist ei sen sijaan mielellään koske.

– Ehkä maksalaatikkoa silloin tällöin voisin nauttia, mutta joku Janssonin kiusaus tai jokin muu eineslaatikko, niin kyllä niiden rasva-ainekoostumus ja vitamiinisisältö ovat arveluttavia. Minulla on tapana sanoa, että kun mikro sanoo "bling", niin silloin on kaikki toivo mennyt.

Sundqvist on myös vankka meijerivoin ja rypsiöljyn kannattaja. Hänen mielestään noiden kahden rasvan yhdistäminen tekee ihmisen rasvaprofiilista monipuolisen.

– Kotimaisessa kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on näitä monityydyttämättömiä rasvahappoja hyvin runsaasti ja siellä on myös omega3-rasvahappoja. Voissa taas on jo luonnostaan hyvin monipuolinen rasvaprofiili. Toki siellä on näitä tyydyttyneitä kovia rasvoja, mutta siellä on myös näitä monityydyttymättömiä rasvoja suuria määriä. Ja tasapainottamalla tämän rasvaprofiilin voita ja rypsiöljyä suosivaan suuntaa me voidaan tehdä terveellisiä valintoja, painottaa Sundqvist.

– Voin rinnalle jos otetaan oliiviöljy, niin se on huono ratkaisu sen takia, että oliiviöljy on hyvin neutraali rasvan suhteen. Se ei ratkaisevasti pahenna sitä tyydyttyneen rasvan osuutta, mutta ei se myöskään paranna sitä osuutta, jatkaa Sundqvist.

Ravintoasiaa hauskasti ja kansantajuisesti

Suosituilla ravintoluennoillaan Sundqvist eläytyy aiheeseen täysillä. Huumorin avulla hän pyrkii jakamaan ravintotietoutta entistä tehokkaammin – asiaa kuitenkaan unohtamatta. Tietonsa hän ammentaa niin vaihtoehtoisista ravitsemusnäkemyksistä kuin tieteellisistä tutkimuksistakin. Luentoja hän pitää omakustannehintaan eväinään valtava innostus ja halu kertoa ihmisille ravinnosta ilman bisneskytköksiä.

– Aika hyvä vastaanotto on ollut. Kyllä minua vähän hölmönä ja liian ehkä yksinkertaisena pidetään, mutta semmoisen roolin minä haluan pitää. Minä puhun ravintoasioista yksinkertaisesti ja tavallisella suomenkielellä.

Erilaista ravintotietoutta on nykyisin tarjolla runsaasti. Kaikki eivät varmasti allekirjoita Sundqvistin ravintoajatuksia, ja tiedon uskottavuus jääkin lopulta jokaisen omaan harkintaan. Luennon lopuksi Sundqvist kuitenkin kehottaa kuulijoita nauttimaan ruokailuhetkestä, ja antaapa hän luvan joskus myös herkutella.

– Sitten harvoin, jos saatte käydä syömässä ravintolassa ihan gourmet-ruokaa, niin syökää kerrankin kunnolla. Älkää silloin nipotelko, vaan syökää kunnolla sitä ruokaa, sillä arki koittaa ennen pitkää.

Sundqvistin blogi: http://sundqvist.blogspot.com/

Asiantuntija: CHRISTER SUNDQVIST, FT, ravintovalmentaja, Parainen

Toimittaja: TERO KYLLÖNEN