Hyppää pääsisältöön

22-Pistepirkko: Jealouse ja Joey

Utajärveläistrion voitto rockin SM-kisoissa vuonna 1982 nostatti metelin. Taidoiltaan vaatimattomien soittajien palkitseminen synnytti tulikivenkatkuisia kommentteja.

Tietolaatikko

Rock-SM 1982 sijoitukset: 1) 22- Pistepirkko (Utajärvi), 2) JSS, 3) Yö (Pori).

Asko Keräsen, P-K Keräsen ja Espe Haverisen muodostama yhtye aloitti toimintansa vuonna 1980. Bändi nousi julkisuuteen vuoden 1982 rock-SM-tapahtumassa, jossa luovuus nostettiin tärkeimmäksi kriteeriksi.

Käytäväpuheissa Pistepirkkojen voittoa arvosteltiin tunnustukseksi "kömpelölle taiteilulle" ja "subjektiivisesti käsitetylle luovuudelle", toimittaja Mikko Alatalo kertoo raportissaan.

Tuomaristo kuitenkin arvosti Pistepirkkojen "pohtivuutta, näennäistä pienieleisyyttä ja rohkeutta".

Bändin ensimmäinen levy Piano, rumpu ja kukka (1984) jatkoi SM-esiintymisen linjaa nokkahuiluin yms. värittämine suomenkielisine laulelmineen.

Seuraavilla levyillään yhtye siirtyi kuitenkin 60-luvun tyyliseen, englanninkieliseen garagerockiin, jolla se on kerännyt myös laajaa kansainvälistä arvostusta.

Siitä tuli suomalaisen rockin tärkeimpiä vientinimiä ennen vuosituhannen vaihteen suurta vientibuumia.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto