Hyppää pääsisältöön

Elävälle arkistolle tiedonjulkistamispalkinto

YLE Elävän arkiston tekijätiimi on palkittu tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Palkinnon perusteluissa kiiteltiin erityisesti Elävän arkiston monipuolisuutta ja tekijätiimin journalistista ammattitaitoa.

Runsaan ja monipuolisen sisällön lisäksi palvelun erityinen ansio ovat ohjelmia taustoittavat artikkelit, jotka kytkevät aineiston historiallisiin yhteyksiinsä.

Palvelu hyödyntää uutta teknologiaa monipuolisesti. Elävä arkisto on samalla kertaa sekä sivistävä että viihdyttävä, palkinnon perusteluissa kiiteltiin huhtikuussa 2007.

Tiimistä palkittiin Elävän arkiston vastaava toimittaja, kehityspäällikkö Reijo Perälä, tuottaja Seija Aunila, tuottaja-toimittaja Rita Landström, toimittajat Charlotta Hedman, Jukka Lindfors ja Paavo Rytsä sekä arkistotoimittaja Seija De Rybel ja julkaisujärjestelmän kehitystyöstä vastannut Hannu Sola.

Elävän arkiston tekijätiimi palkittiin maaliskuussa 2007 myös koulutusrahasto Kouran Vuoden 2006 sivistysteko -palkinnolla.

Koura-palkinnon perustelujen mukaan Elävä arkisto on ainutlaatuinen palvelu, joka tuo suomalaisten kulttuuriperinnön uuden teknologian avulla maksutta kaikkien saataville. Huima yleisönsuosio on osoitus palvelun sivistyksellisestä merkityksestä.

Elävän arkiston työryhmässä yhdistyvät eri alojen erinomainen asiantuntemus ja innovatiivisuus uuden ja vanhan yhdistämisessä, raati arvioi perusteissaan.

Elävästä arkistosta tuli huippusuosittu heti avajaisviikonloppuna. Yleisösuosion lisäksi toimitustiimi on saanut runsaasti myös julkista tunnustusta ja lukuisia alan palkintoja.

Syksyllä 2006 sivusto palkittiin Mindtrek-gaalassa Suomen parhaana kulttuurin nettisivustona. Samalla sivusto valittiin edustamaan Suomea kansainväliseen World Summit Award -kilpailuun.

Maaliskuussa 2007 sivustolle myönnettiin kaksi digitaalisen alan Grand One -palkintoa: toinen parhaasta kansalaisille suunnatusta nettisivustosta, toinen parhaasta infodesignista eli käytettävyydestä, selkeydestä ja käyttäjäystävällisyydestä. Lisäksi palvelulle on myönnetty myös Kotivinkki-lehden palkinto vuoden 2006 parhaasta asiasta tai ilmiöstä.

Elävälle arkistolle on myönnetty myös Excutive IT Awards -palkinto vuoden innovatiivisimmasta tieto- ja viestintäteknologian hankkeesta. Palkinto jaettiin toisen kerran suomalaisten suuryritysten verkostoitumisfoorumissa.

Elävään arkistoon lisätään materiaalia YLEn tv- ja radioarkistoista noin parinkymmenen ohjelman viikkotahtia. Sisältöä tuotetaan mm. katsojien toiveiden mukaan.

Tietolaatikko

Artikkelin toinen video on traileri, joka on Elävän arkiston mainos ja se esitettiin Koura-palkintogaalassa.

Vuonna 1985 perustettu Koura on Yleisradion ja MTV3:n sekä Suomen Journalistiliiton, Suomen Lavastajain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton muodostama koulutusrahasto. Sen varat tulevat Yleisradion ja MTV3:n vakinaiselle henkilöstölle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista.

Koura myöntää myös stipendejä ja apurahoja Yleisradion ja MTV3:n vakinaiselle henkilöstölle.

Vuonna 2003 perustettu The World Summit Award toimii YK:n alaisuudessa. Sen tarkoituksena on kahden vuoden välein valita maailman paras nettisivusto kahdeksassa eri kilpailusarjassa.

Toisen videoklipin äänitteet:

MERIKANTO, OSKAR (SÄV). FOUGSTEDT, NILS-ERIC (SOV).
TEOS: VALSE LENTE (S) ESIT: FOUGSTEDT, NILS-ERIC ( JOHTAJA). RADIO-ORKESTERI (HELSINKI)(ORKESTERI). ÄÄN.20.6.1956

MERIKANTO, OSKAR (SOV. NILS-ERIC FOUGSTEDT): KESÄILLAN IDYLLI OP.16/2 .ESIT: GODZINSKY, GEORGE DE (JOHT)RADION SINFONIAORKESTERI.