Hyppää pääsisältöön

Jimi Sumén & Dreams: Hey Joe

Nuori lappeenrantalainen kitaravelho löi itsensä läpi vauhdikkaalla Jimi Hendrix -ohjelmistollaan rockyhtyeiden Suomen mestaruuskilpailuissa vuonna 1977.

Tietolaatikko

Vuoden 1977 kilpailuissa ykkössija jaettiin kahden yhtyeen kesken. Toinen voittaja oli niinikään lappeenrantalainen progebändi Sukellusvene.

Jouko "Jimi" Sumén Dreams-yhtyeineen hämmästytti Kulttuuritalon SM-yleisöä paitsi soitollaan myös Hendrixiltä lainatuilla kikoillaan: hän soitti hampaillaan ja niskan takana ja sytytti lopuksi instrumenttinsa tuleen esikuvansa tavoin.

Suménin kitaravetoinen albumi Key West ilmestyi vuonna 1978. Seuraavilla levyillä kuultiin jo vahvoja vaikutteita brittiläisen konepopin edustajilta.

Syksyllä 1981 Sumén kiinnitettiin brittiläistä "neoromantiikkaa" edustavan Classix Nouveau´n kitaristiksi. 1980-luvun lopulla hän aloitti pitkän yhteistyön jazzmuusikko Edward Vesalan kanssa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto