Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Nakkikin säilyy kesähelteillä, kunhan sen kuivaa huolella

Retkiruoan pitää olla rutikuivaa, jotta se säilyy eikä paina paljon. Kotikokkikin onnistuu kuivaamaan melkein mitä tahansa – jopa nakit saadaan säilymään huoneenlämmössä päiväkausia.

Raija Hentman (copyright YLE/videokuvaa)Retkiruuan tekeminen itse maksaa vaivaa, mutta on myös vaivansa väärti. Tätä mieltä on Raija Hentman, kokenut tunturiopas ja ruuan kuivatuksen taitaja.
- Retkellä sitten kaikki on yhtä juhlaa, hän hymyilee.

Ennen herkkuhetkiä pitää kuitenkin tehdä töitä. Tarkoituksemme on valmistaa kolme kahden hengen ateriaa: jauhelihakeitto, nakkikastike ja currykana.

Kuivatamme niitä varten perunoita, porkkanoita, pakastevihanneksia, kanaa, jauhelihaa ja nakkeja. Loput osat ostetaan valmiina kaupasta.

Rasva ja kosteus pilaavat ruuat lämpimässä, joten haluamme eroon niistä. Koska kuivatus kotiuunissa ei poista rasvaa, ostamme valmiiksi vähärasvaista jauhelihaa ja nakkeja. Nakit mielellään kuorettomina, koska kuivuvat siten paremmin.

Perunat ja porkkanat pilkotaan ennen kuivausta noin puolen sentin kappaleiksi.
- Tässä vaiheessa kiire ei ole hyväksi. Tehdään tasakokoisia viipaleita, jotta ne kuivuvat samaa tahtia.

vihanneksia (copyright YLE/videokuvaa)Perunat ja porkkanat kannattaa esikypsentää höyrykattilassa 5–7 minuuttia. Niin ruuan rakenne paranee ja kokkausaikakin lyhenee sitten myöhemmin retkellä.
- Perunat esikypsennetään kuultaviksi, vinkkaa Hentman.

Jauhelija vähärasvaista

Kaupasta saa rasvatontakin jauhelihaa, mutta nyt tyydymme kolmeprosenttiseen. Kanan ja jauhelihan paistamme tietenkin vedessä. Jauhelihasta tirisevä rasva ja kosteus kannattaa valuttaa pois tässä vaiheessa.
- Jauhelihaan ei jää sellaisia isoja klimppejä ollenkaan. Siitä tehdään ryynimäistä.

Kanaksi ostamme kaupasta ehdottomasti maustamatonta ja marinoimatonta broilerifilettä. Kilohintaan ei kannata tuijottaa liikaa, koska hukkaprosentti pienempi kuin kokonaisella kanalla.
- Fileestä ei mene hukkaan luita eikä nahkaa, retkiruokakokkimme opastaa.

Broilerikin paloitellaan tasakokoiseksi, mutta lopullinen pilkonta tehdään riipimällä. Niin pinta ei jää tiiviiksi veitsen jäljiltä, mikä edistää kuivumista.

ruokapussi (copyright YLE/videokuvaa)Nakit kannattaa laittaa hetkeksi kuumaan veteen ennen pilkkomista. Nakkien päistä leikataan melko ohuet palat, muista paloista noin puolen sentin mittaisia. Ja toki pakastevihanneksetkin on hyvä pilkkoa.

Ritilästä apua kuivatuksessa

Varsinainen kuivatus tapahtuu kotiuunissa 50 asteessa, sekä ala- että ylälämpö päällä. Lämpötilan kanssa on syytä olla tarkkana, ettei ruoka pääse palamaan.
- Muuten saatetaan saada kelluvaa jauhelihaa tai ikuisesti narskuvaa kanaa, hymyilee Raija Hentman.

Uunin lämpötilan voi tarkastaa käyttämällä erillistä mittaria. Kuivauksessa kätevä apu on rasvaroiskeritilä. Se on niin tiheä, että pienet kuivat jauhelihamurusetkaan eivät mene läpi.

Kuivausta varten raaka-aineet asetetaan ritilällä ohueksi kerrokseksi. Sitten ritilä uuniin. Uuninluukku jätetään muutaman sentin raolleen. Kiertoilmauunissa luukku voi jäädä kiinni.

Raaka-aineet jätetään uuniin vähintään puoleksi vuorokaudeksi. Ruuan kuivuuden voi varmistaa taittamalla palasia. Lopuksi kootaan annokset. Ruoka-ainekset pitää tietenkin ennallistaa sitten retkellä ennen varsinaista kokkausta liottamalla vedessä.

Pääaterian ainekset on hyvä laittaa likoamaan jo ennen liikkeellä lähtöä aamulla, liha ja kala jopa edellisenä iltana. Liotus onnistuu patikoinnin aikanakin tarkoitukseen myytävissä astioissa.

Tekemällä itse retkiruokaa voi säästää rahaakin. Kahden hengen annoksiemme kokonaishinnat vaihtelivat 2,60 eurosta 3,90:ään. Vastaavat valmiit sapuskat voivat maksaa retkikaupoissa reippaasti yli vitosen.

ruokapussi (copyright YLE/videokuvaa)Laiska saituri voi oikaista niin, että kuivaa pelkän jauhelijan ja liittää sen nuudeliin tai valmispataan. Niin se tulee sekä helpoksi että vieläkin halvemmaksi!

Jauhelihakeitto
1 dl kuiv. paistijauhelihaa (n. 150 – 170 g *)
1 dl kuiv. perunaa
1 dl kuiv. porkkanaa
1 rkl kuiv. persiljaa
1 pss BlåBand-aurinkokuivattu tomaatti-basilikakeitto

kokonaishinta 3,50 €

Nakkikastike ja perunamuusi
1 dl kuiv. nakkeja (n.110 – 140 g *)
½ rkl sipulijauhetta
½ dl kuiv. porkkanaraastetta
1 pss Pirkka-ruskeakastiketta
1 pkt Rainbow-perunamuusijauhetta

kokonaishinta 2,60 €

Currykana
1½ dl kuiv. broileria (n.150 – 160 g *)
½ dl kuiv. pakastevihannessuikaleita
1 pss BlåBand-currykastiketta
1½ dl basmatiriisiä

kokonaishinta 3,90 €

* viitteellisiä määriä!

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.