Hyppää pääsisältöön

Rockin SM 1982 korosti luovuutta joidenkin mielipahaksi

Luovuus oli tärkeimpänä kriteerinä, kun rockyhtyeitä pantiin järjestykseen vuonna 1982. Mukana SM-kisassa olivat mm. 22-Pistepirkko, Tavaramarkkinat ja Yö.

Punk-henkisen Tavaramarkkinat-yhtyeen pääsy finaaliin ja etenkin 22-Pistepirkon voitto herättivät närää eräissä kanssakilpailijoissa.

Rockin SM-kisojen tuomaristo katsoi luovuuden kuitenkin teknistä taituruutta tärkeämmäksi, juryn edustaja Kimmo Salminen kertoo.

Tekniikan voi tarvittaessa hioa kuntoon lyhyessäkin ajassa. Sen sijaan on mahdotonta synnyttää sanottavaa kovallakaan harjoittelulla.

Tietolaatikko

Rock-SM 1982 sijoitukset: 1) 22- Pistepirkko (Utajärvi), 2) JSS, 3) Yö (Pori).

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto