Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Uuden sukupolven puhelimet pätkivät

Uuden sukupolven huippunopeita 3g-kännyköitä vaivaa satunnainen mutta täydellinen mykkäkoulu. Verkkoa näyttävät palkit ovat täydet, mutta puhelut eivät kulje. Puhelin ei soi eikä sillä voi soittaa..

Helsinkiläisen Anders Nylanderin ongelmat ilmenivät kevättalvella.

mies (copyright YLE/videokuvaa)- Ihmiset sanoivat, että minua ei tavoita. Puhelut menevät vastaajaan, eivätkä aina sinnekään. Ja varmasti en itse puhunut puhelua samaan aikaan.

Ja puhelimessa olivat täydet verkkoa osoittavat palkit näkyvissä! Ongelma oli ikävä, koska Nylanderilla oli työnhaku käynnissä. Olisihan varsin ikävää, jos hyvä työtarjous ei tulisi perille.

Myös matkapuhelinasiantuntija ja entinen nokialainen Hannu H. Kari omistaa 3g-puhelimen.

- Olen itsekin huomannut, että tuleva puhelu päätyy joskus suoraan vastaajaan, sanoo maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjohtajana nyt vaikuttava Kari.

Ja netin keskustelupalstoilta löytää lisää esimerkkejä. Puhelin näyttää ”yhteysvirhettä” tai ”verkko varattua”, mutta puhelin on takuulla verkon peittoalueella. Puhelut eivät kuitenkaan kulje kumpaankaan suuntaan.

Onhan siihen tietenkin totuttu, että kännykkä ei aina pelaa joka paikassa. Kuten esimerkiksi syrjäseudulla. Joskus isot massatapahtumat ruuhkauttivat tukiasemat. Mutta nyt on kyse jostakin muusta.

Syy tuntematon

Puhelujen perillemeno-ongelma vaivaa ainakin Soneran ja Elisan asiakkaita – tosin operaattorien mukaan kyse ei ole epidemiasta, vaan paremminkin harvinaisesta ilmiöstä. Yksittäisille asiakkaille riesa on kuitenkin ollut iso.

- Ei ole varmaa tietoa, mistä se voisi johtua. Selvittämistä on vaikeuttanut se, että tätä esiintyy harvoin, ja se ei ole ollut ainakaan meillä toistettava asia, sanoo Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur.

puhelin (copyright YLE/videokuvaa)- Hannu. H. Kari arvelee, että ongelma voi liittyä verkon vaihtoon. 3G-puhelimen pitäisi osata vaihtaa automaattisesti vanhemman GSM:n puolelle, kun 3G-alue päättyy. Sekoaako puhelin siis verkon vaihdossa?

- Se on valistunut arvaus, sanoo Kari.

- Todennäköisesti kyseessä on monimutkaisempi asia, vastaa Elisan Prieur.

Sekä Sonera että Elisa neuvovat, että tuoreempi ohjelmistoversio voi auttaa puhelinliikenteen takkuamiseen. Uudenaikaiset monitoimipuhelimethan ovat kuin pieniä tietokoneita haittoineen ja etuineen.

Puhelinten valmistajat kehittelevät uusia ohjelmistopäivityksiä, joilla korjataan aiempien versioiden vikoja ja puutteita.

Soneran tuotekehitysjohtajan Pasi Mehtosen mukaan ohjelmistopäivitys on yleensä tuonut helpotusta myös puhelujen perillemeno-ongelmaan.

- Tuskin mikään laite on täysin ongelmaton, mutta on suuria eroja sillä, kuinka tuore ohjelmisto puhelimessa on, kertoo Mehtonen.

Elisa on samoilla linjoilla: Puhelujen perillemeno-ongelma voi ilmetä minkämerkkisessä laitteessa tahansa.

- Ohjelmistopäivitys voi auttaa, sanoo Elisan Prieur.

Nokia kiistää

puhelimia(copyright YLE/videokuvaa)- Nokia on eri mieltä kuin suuroperaattorit. Nokian mukaan puhelujen perillemeno-ongelma ei johdu ainakaan sen puhelimista

- Emme ole todenneet tätä ongelmaa, joten ohjelmistopäivitys ei voi siihen vaikuttaa, sanoo Nokian teknologiajohtaja Sebastian Nyström.

Nyströmin mukaan vika voi johtua puhelinverkosta tai operaattorista. Jättimäiset puhelinvalmistajat Samsung ja Sony-Eriscsson eivät kerinneet tai ehtineet kommentoida puhelujen pätkimistä.

3g-puhelimen ohjelmistopäivityksestä voi kuitenkin joutua maksamaan jopa 40 euroa takuuajan jälkeen. Siksi puhelimen käyttäjän olisi hyvä tietää, voiko siitä saada apua.

Joidenkin 3g-käyttäjien mukaan ongelma on ratkennut niin, että käyttää puhelinta yksinomaan GSM-verkossa – tämä järjestyy luurin verkkoasetuksia muuttamalla. Mutta silloin menettää tietenkin 3g-lisäherkut, kuten nopean datasiirron.

puistossa (copyright YLE/videokuvaa)Tähän keinoon turvautui myös Anders Nylander kesällä. Hän palasi myöhemmin 3g-verkon käyttäjäksi elokuussa - ja yllättäen puhelut menivät taas perille. Soneran asiakaspalvelu oli todennut, että verkosta oli korjattu pääkaupunkiseudulla vikoja.

Soneran Mehtosen mukaan kyse ei ollut varsinaisesti korjauksesta vaan ”parametrimuutoksesta”. No vaikka sitten niin, jos se auttoi tässä tapauksessa.

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.