Uuden sukupolven huippunopeita 3g-kännyköitä vaivaa satunnainen mutta täydellinen mykkäkoulu. Verkkoa näyttävät palkit ovat täydet, mutta puhelut eivät kulje. Puhelin ei soi eikä sillä voi soittaa..
Helsinkiläisen Anders Nylanderin ongelmat ilmenivät kevättalvella.
- Ihmiset sanoivat, että minua ei tavoita. Puhelut menevät vastaajaan, eivätkä aina sinnekään. Ja varmasti en itse puhunut puhelua samaan aikaan.
Ja puhelimessa olivat täydet verkkoa osoittavat palkit näkyvissä! Ongelma oli ikävä, koska Nylanderilla oli työnhaku käynnissä. Olisihan varsin ikävää, jos hyvä työtarjous ei tulisi perille.
Myös matkapuhelinasiantuntija ja entinen nokialainen Hannu H. Kari omistaa 3g-puhelimen.
- Olen itsekin huomannut, että tuleva puhelu päätyy joskus suoraan vastaajaan, sanoo maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjohtajana nyt vaikuttava Kari.
Ja netin keskustelupalstoilta löytää lisää esimerkkejä. Puhelin näyttää ”yhteysvirhettä” tai ”verkko varattua”, mutta puhelin on takuulla verkon peittoalueella. Puhelut eivät kuitenkaan kulje kumpaankaan suuntaan.
Onhan siihen tietenkin totuttu, että kännykkä ei aina pelaa joka paikassa. Kuten esimerkiksi syrjäseudulla. Joskus isot massatapahtumat ruuhkauttivat tukiasemat. Mutta nyt on kyse jostakin muusta.
Syy tuntematon
Puhelujen perillemeno-ongelma vaivaa ainakin Soneran ja Elisan asiakkaita – tosin operaattorien mukaan kyse ei ole epidemiasta, vaan paremminkin harvinaisesta ilmiöstä. Yksittäisille asiakkaille riesa on kuitenkin ollut iso.
- Ei ole varmaa tietoa, mistä se voisi johtua. Selvittämistä on vaikeuttanut se, että tätä esiintyy harvoin, ja se ei ole ollut ainakaan meillä toistettava asia, sanoo Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur.
- Hannu. H. Kari arvelee, että ongelma voi liittyä verkon vaihtoon. 3G-puhelimen pitäisi osata vaihtaa automaattisesti vanhemman GSM:n puolelle, kun 3G-alue päättyy. Sekoaako puhelin siis verkon vaihdossa?
- Se on valistunut arvaus, sanoo Kari.
- Todennäköisesti kyseessä on monimutkaisempi asia, vastaa Elisan Prieur.
Sekä Sonera että Elisa neuvovat, että tuoreempi ohjelmistoversio voi auttaa puhelinliikenteen takkuamiseen. Uudenaikaiset monitoimipuhelimethan ovat kuin pieniä tietokoneita haittoineen ja etuineen.
Puhelinten valmistajat kehittelevät uusia ohjelmistopäivityksiä, joilla korjataan aiempien versioiden vikoja ja puutteita.
Soneran tuotekehitysjohtajan Pasi Mehtosen mukaan ohjelmistopäivitys on yleensä tuonut helpotusta myös puhelujen perillemeno-ongelmaan.
- Tuskin mikään laite on täysin ongelmaton, mutta on suuria eroja sillä, kuinka tuore ohjelmisto puhelimessa on, kertoo Mehtonen.
Elisa on samoilla linjoilla: Puhelujen perillemeno-ongelma voi ilmetä minkämerkkisessä laitteessa tahansa.
- Ohjelmistopäivitys voi auttaa, sanoo Elisan Prieur.
Nokia kiistää
- Nokia on eri mieltä kuin suuroperaattorit. Nokian mukaan puhelujen perillemeno-ongelma ei johdu ainakaan sen puhelimista
- Emme ole todenneet tätä ongelmaa, joten ohjelmistopäivitys ei voi siihen vaikuttaa, sanoo Nokian teknologiajohtaja Sebastian Nyström.
Nyströmin mukaan vika voi johtua puhelinverkosta tai operaattorista. Jättimäiset puhelinvalmistajat Samsung ja Sony-Eriscsson eivät kerinneet tai ehtineet kommentoida puhelujen pätkimistä.
3g-puhelimen ohjelmistopäivityksestä voi kuitenkin joutua maksamaan jopa 40 euroa takuuajan jälkeen. Siksi puhelimen käyttäjän olisi hyvä tietää, voiko siitä saada apua.
Joidenkin 3g-käyttäjien mukaan ongelma on ratkennut niin, että käyttää puhelinta yksinomaan GSM-verkossa – tämä järjestyy luurin verkkoasetuksia muuttamalla. Mutta silloin menettää tietenkin 3g-lisäherkut, kuten nopean datasiirron.
Tähän keinoon turvautui myös Anders Nylander kesällä. Hän palasi myöhemmin 3g-verkon käyttäjäksi elokuussa - ja yllättäen puhelut menivät taas perille. Soneran asiakaspalvelu oli todennut, että verkosta oli korjattu pääkaupunkiseudulla vikoja.
Soneran Mehtosen mukaan kyse ei ollut varsinaisesti korjauksesta vaan ”parametrimuutoksesta”. No vaikka sitten niin, jos se auttoi tässä tapauksessa.
Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja