Hyppää pääsisältöön

Presidentin virkaanastujaiset 2006

Tarja Halonen voitti tammikuussa 2006 pidetyt presidentinvaalit. Hän on näin ensimmäinen henkilö, joka on valittu jatkokaudelle suoralla kansanvaalilla.

Vuoden 2006 presidentinvaaleista näytti tulevan läpihuutojuttu, ja tasavallan presidentin arvioitiin jossain vaiheessa voittavan vaalin jo ensimmäiselllä kierroksella.

Kokoomus sai kuitenkin vaalikoneensa hyvin liikkeelle, ja takavuosien suosittu valtiovarainministeri ja puoluejohtaja Sauli Niinistö kiri vaalien toiselle kierrokselle ohi pääministeri Matti Vanhasen. Niinistön kannatus kasvoi koko vaalihuuman ajan, ja toisen kierroksen varsinaisena vaalipäivänä hän sai Halosta enemmän ääniä.

SDP:n ehdokkaana ollut tasavallan presidentti vei kuitenkin vaalin voiton noin sadan tuhannen äänen ja noin neljän prosenttiyksikön erolla. Maaliskuun 1. päivänä 2006 olivat vuorossa perinteisen juhlavat virkaanastujaiset vakuutuksineen ja sotilaallisine menoineen.