Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Ville Haapasalo

Kari Paukkusen johdolla seurataan Ville Haapasalon tietä pietarilaisen teatterikoulun ummikosta tähdeksi Venäjän elokuvataivaalle.

Ville Haapasalolla oli pienenä erikoinen harrastusvalikoima - jääkiekko, teatteri ja kansantanssit. Jääkiekkoa hän pelasi vakavastikin. "Sit se jäi. Teatteri vei voiton."

Hollolasta kotoisin olevan Haapasalon ensimmäinen kosketus teatteriin oli Hollolan näyttämöllä, jonne hän ajautui 1980-luvun alkupuolella.

Haapasalo opiskeli neljä vuotta autoritäärisessä pietarilaisessa teatterikoulussa.

Elokuva Kansallisen metsästyksen erikoisuudet (1995) teki Haapasalosta Venäjällä supertähden.

Haapasalo katsoo näyttelemisen olevan eläytymistä toisen ihmisen asemaan.

Jos Haapasalolla olisi valtaa, voimaa, kunniaa ja rahaa, hän tekisi omia elokuvia tai omaa teatteria, jotain sellaista, mikä ei olisi taloudellisesti rippuvaista mistään.

Teksti: Eva Backman

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto