Hyppää pääsisältöön

Keba nousi kadulta Suomen rock-kolmoseksi

Katusoittoyhtyeenä aloittanut helsinkiläisbändi kiilasi itsensä kolmannelle sijalle rockyhtyeiden Suomen mestaruuskilpailussa syksyllä 1984.

Tietolaatikko

Ota minut nyt. Säv. ja sov. Keba, san. Ali Alikoski. Levytetty 1985.
Rock-SM 1984 sijoitukset: 1) Peer Günt (Kouvola), 2) Kolmas Nainen (Alavus), 3) Keba (Helsinki).

Keba-yhtye ehti toimia vain muutaman vuoden eikä koskaan ehtinyt nousta suursuosioon. Sen kakkosalbumi Koko ajan go-go (1987) on kuitenkin äänestetty kaikkien aikojen parhaiden kotimaisten rocklevyjen joukkoon.

Bändi yhdisti voimakkaan fyysisen esiintymisen poplauluihin. Keban harjoitusrutiiniin kuului mm. voimistelu.

Keban tunnetuimpia lauluja ovat mm. Intiaanit ratsastaa, Ota minut nyt ja Kesä Espalla. Yhtyeen omaa nimeä kantava esikoisalbumi ilmestyi vuonna 1985.

Laulaja ja lauluntekijö Ali Alikoski on jatkanut uraansa sooloartistina ja Ali & Rosvot -bändinsä kera. Rumpali Pete Parkkonen tunnetaan parhaiten Zen Café -yhtyeestä, basisti Juha Pulkkinen YLEn kulttuuritoimittajana ja kitaristi Asko Kallonen BMG Finlandin ja Helsinki Music Companyn tuotantopäällikkönä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto