Hyppää pääsisältöön

Keba nousi kadulta Suomen rock-kolmoseksi

Katusoittoyhtyeenä aloittanut helsinkiläisbändi kiilasi itsensä kolmannelle sijalle rockyhtyeiden Suomen mestaruuskilpailussa syksyllä 1984.

Tietolaatikko

Ota minut nyt. Säv. ja sov. Keba, san. Ali Alikoski. Levytetty 1985.
Rock-SM 1984 sijoitukset: 1) Peer Günt (Kouvola), 2) Kolmas Nainen (Alavus), 3) Keba (Helsinki).

Keba-yhtye ehti toimia vain muutaman vuoden eikä koskaan ehtinyt nousta suursuosioon. Sen kakkosalbumi Koko ajan go-go (1987) on kuitenkin äänestetty kaikkien aikojen parhaiden kotimaisten rocklevyjen joukkoon.

Bändi yhdisti voimakkaan fyysisen esiintymisen poplauluihin. Keban harjoitusrutiiniin kuului mm. voimistelu.

Keban tunnetuimpia lauluja ovat mm. Intiaanit ratsastaa, Ota minut nyt ja Kesä Espalla. Yhtyeen omaa nimeä kantava esikoisalbumi ilmestyi vuonna 1985.

Laulaja ja lauluntekijö Ali Alikoski on jatkanut uraansa sooloartistina ja Ali & Rosvot -bändinsä kera. Rumpali Pete Parkkonen tunnetaan parhaiten Zen Café -yhtyeestä, basisti Juha Pulkkinen YLEn kulttuuritoimittajana ja kitaristi Asko Kallonen BMG Finlandin ja Helsinki Music Companyn tuotantopäällikkönä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto