Hyppää pääsisältöön

Leena Lehtolainen toi jännityskirjallisuuteen vahvan naisnäkökulman

Leena Lehtolainen on tuonut jännityskirjallisuuteen vahvan naisnäkökulman ja noussut monitahoisilla tarinoillaan Suomen dekkarikirjailijoiden kärkinimeksi. Hän kertoo Lukuonni-ohjelmassa (1998) muun muassa luomastaan Maria Kallio -hahmosta.

Lehtolainen julkaisi ensimmäisen romaaninsa 12-vuotiaana vuonna 1976. Jo varhaisissa nuortenromaaneissa näkyi jännityskirjallisuuden piirteitä, ja Lehtolainen kertookin vaikuttuneensa lapsuudessaan dekkarikirjallisuuden klassikoista.

"Olen kyynärpäitäni myöten murhissa. Liuskat pöydillä peittyvät vereen, veitsi nousee tietokoneesta, kirjahyllyssä irvistelee pääkallo”, Lehtolainen kuvaa innostustaan jännityskirjallisuuteen. Hän selittää kiinnostustaan murhiin yhtäältä aggressiivisuudella yhdistyneenä arkuuteen. "Parasta onkin tehdä murhat paperilla" kirjailija sanoo.

Lehtolaisen proosan painotukset ovat tietoisen feministisiä, ja hän puhuu avoimesti naisen aggressiosta taiteellisena voimavarana.

Komisario Maria Kalliosta Lehtolainen mietti heti alkuun, millainen nainen hakeutuisi poliisiksi. Ainakin hänen täytyisi olla sellainen, jolla on valtaa tehdä pidätyksiä ja suorittaa kuulusteluja, Lehtolainen summaa haastattelussa. Se on kuitenkin selvää, että Kallio on aivan toinen ihminen kuin kirjailija itse.

Yhteiskunnalliset jännitteet ovat osa Lehtolaisen teosten juonen käänteitä, mutta hän ei kuitenkaan ajattele muuttavansa maailmaa kirjoittamalla.

Teksti: Kaisa-Liisa Vähäsarja

Tietolaatikko

Teoksia:
Ja äkkiä onkin toukokuu, nuortenromaani (1976)
Ensimmäinen murhani, romaani (1993)
Kuolemanspiraali, romaani (1997)
Tappava säde, romaani (1999)
Veren vimma, romaani (2003)
Rivo satakieli, romaani (2005)
Viimeinen kesäyö, novellikokoelma (2006)

Lehtolaisen teoksia on käännetty mm. saksaksi ja ruotsiksi.

Rikospoliisi Maria Kallio-romaaneista on tehty 13-osainen tv-sarja.

Lehtolaisen teoksista on tehty myös elokuva ja näytelmiä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto