Hyppää pääsisältöön

Veijarifilosofi Arto Paasilinna

Arto Paasilinna tuli tunnetuksi tuotteliaana humoristina, jonka helppolukuiset ja lennokkaat teokset huvittavat laajaa lukijakuntaa ympäri maailman.

Paasilinna oli paitsi terävä satiirikko, myös lempeä, luonnonläheinen filosofi ja omaperäinen tarinankertoja sekä ihmiskuvaaja.

Arto Paasilinna (1942-2018) kirjoitti osuvan kärjistetysti suomalaisuudesta ja kansakunnan omintakeisuudesta. Hänet tunnettiin myös teräväkielisenä ihmiskuvaajana, jolle naisen mielenmaisemat olivat mysteeri.

Paasilinnan teoksissa liikutaan mielikuvituksen siivittämänä mitä erilaisimmissa skenaarioissa. Esimerkiksi esikoisromaani Operaatio Finlandia (1972) kertoo kuvitteellisesta sodasta Suomen ja Ruotsin välillä 1970-luvulla.

Paasilinnan ura on ollut erittäin tuottelias, hänen tuotantoaan on julkaistu vuosittain 1970-luvulta lähtien. Paasilinnan kirjoja on käännetty noin 40 kielelle ja hän on tunnetuin suomalainen nykykirjailija Euroopassa.

Paasilinnan teoksista on tehty näytelmä- ja elokuvasovituksia, tv-sarjoja ja sarjakuvia. Tunnetuin filmatisointi on Risto Jarvan ohjaama elokuva Jäniksen vuosi (1977), joka tunnetaan myös ulkomailla vahvana kannanottona luonnon ja ihmisen vapauden puolesta.

Teksti: Kaisa-Liisa Vähäsarja

Tietolaatikko

Teoksia:
Operaatio Finlandia, romaani (1972)
Jäniksen vuosi, romaani (1975)
Ulvova mylläri, romaani (1981)
Suloinen myrkynkeittäjä, romaani (1988)
Hurmaava joukkoitsemurha, romaani (1990)
Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä, romaani (1991)
Hirnuva maailmanloppu, romaani (1999)
Kymmenen riivinrautaa, romaani (2001)
Kylmät hermot, kuuma veri, romaani (2006)
Rietas rukousmylly (2007)
Neitosten karkuretki (2008)
Elävänä omissa hautajaisissa (2009)

Palkintoja:
Air Inter -palkinto 1989
Giuseppi Acerbi-palkinto 1994

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto