Hyppää pääsisältöön

Ihminen luonnonvarojen käyttäjänä

Talousmetsää
Talousmetsää. Kuva: Tuula Nyberg /Yle. Talousmetsää Kuva: Yle/ Tuula Nyberg metsät,puut,metsäteollisuus,talousmetsät

Mitkä tekijät ohjaavat eri elinkeinojen harjoittamista?

Ihmisen toiminta talouden ylläpidossa voidaan jakaa kolmeen tasoon. Voimme puhua primääri-, sekundääri- ja tertiääritasoista tai elinkeinoista; alkutuotanto-, teollisuus- tai palvelu- ja tietoyhteiskunnasta. 

Tärkein osa primääritasoa on ravinnon tuottaminen ihmisille. Audiossa tutustutaan käsitteisiin intensiivinen ja ekstensiivinen maatalous ja pohditaan, riittäkö ruoka kaikille ihmisille tulevaisuudessa, mistä vajaaravitsemus ja nälänhätä johtuvat sekä miten ravinnontuotantoa voidaan lisätä.

Tärkeimmät metsävarat keskittyvät pohjoiselle havumetsävyöhykkeelle ja trooppiseen sademetsään. Tropiikin metsiä hakataan enemmän kuin ne ehtivät uusiutua. Audiossa kerrotaan metsien merkityksestä ja niiden hoidon tärkeydestä, teollistumisen historiasta ja mitä seurauksia teollistumisella on ollut yhteiskuntaan, käsitellään tärkeimmät teollisuusseudut ja miksi teollisuutta on syntynyt juuri niille alueille.

Teollistuneissa maissa massatuotannon rinnalla kasvaa uudenlainen tuotantotapa: lähdetään kuluttajien tarpeista, verkostoidutaan ja tuotetaan joustavasti. Audiossa käsitellään palveluyhteiskunnan kehityksen historiaa. Työn luonne on muuttunut. Yhä useampaan työhön liittyy tietotekniikkaa, ammatit eivät enää välttämättä ole ikuisia, vaan elämme jatkuvan koulutuksen yhteiskunnassa ja tiedosta on tullut työn raaka-ainetta, jota ihmiset jalostavat. Työttömyys liittyy maailmantalouden sykleihin ja toisaalta siihen, että tuotantoelämässä on käynnissä rakennemuutos. Työvoiman ammattitaito ei ole ajan tasalla tai se on väärää.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.