
Mielikuva maailmasta perustuu omiin kokemuksiimme ja siihen tietoon, jota olemme hankkineet. Maantieteen yksi tehtävä on antaa tietoa alueista ja näin auttaa maailmakuvan muodostumisessa. Tieteenalana maantiede sijoittuu luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteiden väliin.
Maantiede jakaantuu luonnonmaantieteeksi ja kulttuurimaantieteeksi. Molemmat osa-alueet ovat tärkeitä selvitettäessä maantieteellisiä ilmiöitä. Luonnonmaantieteen ilmiöt luovat edellytykset elämälle maapallolla, kulttuurimaantiede tutkii ihmistoiminnan alueellista jakautumista maapallolla ja vuorovaikutussuhteita. Asioiden taustojen tunteminen auttaa meitä ymmärtämään erilaisia ilmiöitä ja suhtautumaan kriittisesti medioista tulvivaan tietoon jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.
Yksi maantieteen erityispiirteistä on se, että se on kiinnostunut asioiden alueellisesta ilmenemisestä. Alueellisuus näkyy erilaisissa kartoissa, jotka ovat maantieteilijälle arvokkaita työvälineitä sekä tutkimusaineiston etsimisessä että tutkimustulosten esittämisessä. Audiossa kerrotaan lisäksi missä ammateissa tarvitaan biologian ja maantieteen tietämystä sekä missä luonnontieteitä voi opiskella.