Hyppää pääsisältöön

Eeva-Liisa Manner - modernismin uranuurtaja

Eeva-Liisa Manner (1920-1995) tunnetaan älykkäistä ja intohimoisista moderneista runoistaan ja puhuttelevista näytelmistään. Mannerin kuvakieli on musikaalista ja aiheet filosofisia.

Mannerin esikoisteos Mustaa ja punaista (1944) oli melko traditionaalinen runokokoelma, joka ei myöhemmin tyydyttänyt kirjailijaa itseään.

Vasta vuoden 1956 läpimurtoteos Tämä matka huomattiin omintakeisen tyylinsä johdosta. ”Lukekoot sen kaikki, jotka epäilevät, ettei moderni lyriikka ole runoutta. Runoutta tämä kirja nimittäin on kannesta kanteen: kuvien, rytmien, kaikujen monimuotoinen pyörre”, Kai Laitinen kirjoitti Helsingin Sanomien kritiikissä.

Manner eli suuren osan elämästään puutteessa, ja vietti useita vuosia Espanjan Andalusiassa. Hänen ihmissuhteensa epäonnistuivat, ja hän koki olevansa puhelahjoiltaan rajoittunut.

Mannerin teoksissa on paljon eläinsymboliikkaa, iloa, anarkiaa ja unimaisemia. Hän yhdistää erinomaisella tavalla mystiikan loogiseen ja rationaaliseen.

Runoilijaa kiinnostivat niin antiikin mytologia kuin moderni psykologia ja filosofia. Teosten teemoissa toistuu ihmisten keskinäinen ymmärtämättömyys.

Suurimman kirjailijakoulunsa Manner on kertonut saaneensa käännöstöidensä kautta. Manner on suomentanut yli 150 kirjailijan tekstejä. Suomennoksia on mm. saksasta, espanjasta, englannista ja ruotsista.

Teksti: Kaisa-Liisa Vähäsarja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto