Hyppää pääsisältöön

Eeva-Liisa Manner - modernismin uranuurtaja

Eeva-Liisa Manner (1920-1995) tunnetaan älykkäistä ja intohimoisista moderneista runoistaan ja puhuttelevista näytelmistään. Mannerin kuvakieli on musikaalista ja aiheet filosofisia.

Mannerin esikoisteos Mustaa ja punaista (1944) oli melko traditionaalinen runokokoelma, joka ei myöhemmin tyydyttänyt kirjailijaa itseään.

Vasta vuoden 1956 läpimurtoteos Tämä matka huomattiin omintakeisen tyylinsä johdosta. ”Lukekoot sen kaikki, jotka epäilevät, ettei moderni lyriikka ole runoutta. Runoutta tämä kirja nimittäin on kannesta kanteen: kuvien, rytmien, kaikujen monimuotoinen pyörre”, Kai Laitinen kirjoitti Helsingin Sanomien kritiikissä.

Manner eli suuren osan elämästään puutteessa, ja vietti useita vuosia Espanjan Andalusiassa. Hänen ihmissuhteensa epäonnistuivat, ja hän koki olevansa puhelahjoiltaan rajoittunut.

Mannerin teoksissa on paljon eläinsymboliikkaa, iloa, anarkiaa ja unimaisemia. Hän yhdistää erinomaisella tavalla mystiikan loogiseen ja rationaaliseen.

Runoilijaa kiinnostivat niin antiikin mytologia kuin moderni psykologia ja filosofia. Teosten teemoissa toistuu ihmisten keskinäinen ymmärtämättömyys.

Suurimman kirjailijakoulunsa Manner on kertonut saaneensa käännöstöidensä kautta. Manner on suomentanut yli 150 kirjailijan tekstejä. Suomennoksia on mm. saksasta, espanjasta, englannista ja ruotsista.

Teksti: Kaisa-Liisa Vähäsarja

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto