Hyppää pääsisältöön

Keskustelu uuden aallon kulttuurista

"Pelle ei enää laula valitusvirsiä. Nyt kaikkien pitäisi olla parempia ihmisiä." Uuden aallon tilannetta pohtivat mm. Jyrki Lehtola, Jari Kauppinen ja Rami Kuusinen.

Punk-aallon myötä maasta versoi huima määrä pienlehtiä, joiden aiheiston kirjo ulottui musiikista sarjakuviin ja yhteiskuntafilosofiaan.

Punkin ja uuden aallon esimerkkiin vedottiin 1980-luvun alussa milloin milläkin kulttuurin alueella. Mm. "punk-tohtoriksi" nimitetty Esa Saarinen vaati kirjallisuuden uudistamista punk-hengessä.

Toisaalta punk yhdistyi pienlehtien ja bändiesiintymisten kautta erilaisiin yhteiskunnallisiin virtauksiin, kuten luonnonsuojeluliikkeeseen, aseistariisuntakampanjoihin jne.

Jyrki Lehtola edustaa Mene ja tiedä -ohjelman keskustelussa Hilse-punklehteä, joka "on pysynyt aika hyvin erossa luonnonsuojelusta". Sekä helsinkiläisen Jari Kauppisen Joukkohauta että lahtelaisen Rami Kuusisen Aivopesu kirjoittivat paljon muustakin kuin musiikista.

Lehtolan ja Kauppisen mielestä pienlehtien näköalat olivat kuitenkin useimmiten pienet ja ahtaat: "Ulkopuolelle ei lähde kuin muutama ajatus."

Varhaisempiin radikaaleihin verrattuina uuden aallon edustajat suhtautuivat pessimistisesti yhteiskunnan muutokseen: kapina oli jo muuttunut taiteeksi, eikä aatteisiin uskottu.

Teksti: Jukka Lindfors