Hyppää pääsisältöön

Keskustelu uuden aallon kulttuurista

"Pelle ei enää laula valitusvirsiä. Nyt kaikkien pitäisi olla parempia ihmisiä." Uuden aallon tilannetta pohtivat mm. Jyrki Lehtola, Jari Kauppinen ja Rami Kuusinen.

Punk-aallon myötä maasta versoi huima määrä pienlehtiä, joiden aiheiston kirjo ulottui musiikista sarjakuviin ja yhteiskuntafilosofiaan.

Punkin ja uuden aallon esimerkkiin vedottiin 1980-luvun alussa milloin milläkin kulttuurin alueella. Mm. "punk-tohtoriksi" nimitetty Esa Saarinen vaati kirjallisuuden uudistamista punk-hengessä.

Toisaalta punk yhdistyi pienlehtien ja bändiesiintymisten kautta erilaisiin yhteiskunnallisiin virtauksiin, kuten luonnonsuojeluliikkeeseen, aseistariisuntakampanjoihin jne.

Jyrki Lehtola edustaa Mene ja tiedä -ohjelman keskustelussa Hilse-punklehteä, joka "on pysynyt aika hyvin erossa luonnonsuojelusta". Sekä helsinkiläisen Jari Kauppisen Joukkohauta että lahtelaisen Rami Kuusisen Aivopesu kirjoittivat paljon muustakin kuin musiikista.

Lehtolan ja Kauppisen mielestä pienlehtien näköalat olivat kuitenkin useimmiten pienet ja ahtaat: "Ulkopuolelle ei lähde kuin muutama ajatus."

Varhaisempiin radikaaleihin verrattuina uuden aallon edustajat suhtautuivat pessimistisesti yhteiskunnan muutokseen: kapina oli jo muuttunut taiteeksi, eikä aatteisiin uskottu.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto