Hyppää pääsisältöön

Kontravirtanen väänteli vanhoja hittejä vinosti virnuillen

Virtanen-yhtyeen raunioille syntyneen Kontravirtasen 1960-lukulainen yksinkertaisuus ja räväkkyys enteilivät jo progekauden vaihtumista punkrockiin. Moog Konttisen luotsaama velmu ryhmä taltioitiin pikkutakeissaan ja kravateissaan Iltatähteen vuonna 1976.

Kontravirtanen syntyi vuonna 1976 hajonneen Virtanen-kokoonpanon raunioille. Pertti "Veltto" Virtasen ja Mauri "Moog" Konttisen johtama Virtanen oli julistettu suomalaisen punkin uranuurtajaksi ennen kuin kovinkaan moni kansalainen oli edes hajulla koko ilmiöstä.

Omien kappaleiden sijasta Kontravirtanen (myöh. Kontra) keskittyi käännöksiin lähinnä 1960-luvun pop- ja rock-helmistä. Myös soittajien pikkutakit, solmiot ja valkoiset paidat viittasivat beatmusiikin varhaisvuosien pukeutumiskoodiin, jota jäljittelivät 1970-luvulla myös mm. Dr. Feelgood ja eräät uuden aallon yhtyeet.

Samasta tyyli-ihanteesta kielivät Kontravirtasen mustavalkoiset promokuvat. Myöhempien muistelujen mukaan (ks. esim. Rare-lehti 1/1993) bändi halusi, että myös sen osuus TV2:n Iltatähti-ohjelmasta kuvattaisiin mustavalkoisena. Säilyneen kuvanauhan mukaan lopputulos oli kompromissi: värikuvasta on karsittu sävyjä niin, että se paikoin näyttää lähes mustavalkoiselta.

Laulusolisti Konttisen estoton vääntelehtiminen oli yhtyeen live-esiintymisten olennainen osa. Hänen villistä lavaesiintymisestään saadaan vain kalpea aavistus ohjelmassa, joka kuvattiin helsinkiläisessä Alibi-diskossa ns. valelivenä.

Tunnelmaa ei voi luonnehtia järin kuumaksi: nauhoituksessa pidettiin biisien välillä taukoa, ja melko pieneltä vaikuttava yleisö istui pöydissä ja osoitti maltillisesti suosiotaan.

Paras rautalankayhtye -kappaleen lopuksi Konttinen kiittelee kuuntelijoita tyypilliseen tapaansa tylyn humoristisesti: "Thank you very much, bloody motherfuckers!"

Kontravirtanen oli ohjelmaa tehtäessä aivan uransa alussa, eikä ilmeisesti kaikille ollut selvää, tarkoittiko nimi yhtä vai useampaa henkilöä. Kuvanauhan arkistotietoihin on esiintyjäksi näet merkitty "Kontravirtanen yhtyeineen".

Ruotsalaisperäinen Paras rautalankayhtye oli nuoriin kitarabändeihin kohdistettu irvailu, jonka Juha Vainio versioi suomeksi vuonna 1964. Kontravirtanen teki siitä monikerroksisen tulkinnan, jossa itseironiaan yhdistyy nauru rockmusiikin asenteellisille arvostelijoille.

Elviksen Devil in Disguise puolestaan on Konttiselle luonteenomaisesti vääntynyt transvestismi-aiheiseksi ilotteluksi nimeltä Nainen valepuvussa.

Tietolaatikko

Kontravirtanen lyhensi nimensä Kontraksi ennen ensimmäistä albumiaan, joka ilmestyi loppuvuodesta 1977. Kontran suurimpia hittejä olivat lastenlauluväännös Aja hiljaa isi ja FBI-aiheisen kioskikirjallisuuden inspiroima Jerry Cotton. Bändi lopetti aktiivisen toimintansa 1980-luvun alkaessa.

Nainen valepuvussa (Devil in Disguise). Säv. G. Parsons - C. Hillman. Suom. san. Moog Konttinen - Veltto Virtanen. Levytetty 1977.
Paras rautalankayhtye (Sveriges elektriska stålrådar). Säv. Lill Arne Söderberg. Suom. san. Juha Vainio. Levytetty 1977.

Kommentit