Hyppää pääsisältöön

Kontravirtanen väänteli vanhoja hittejä vinosti virnuillen

Virtanen-yhtyeen raunioille syntyneen Kontravirtasen 1960-lukulainen yksinkertaisuus ja räväkkyys enteilivät jo progekauden vaihtumista punkrockiin. Moog Konttisen luotsaama velmu ryhmä taltioitiin pikkutakeissaan ja kravateissaan Iltatähteen vuonna 1976.

Kontravirtanen syntyi vuonna 1976 hajonneen Virtanen-kokoonpanon raunioille. Pertti "Veltto" Virtasen ja Mauri "Moog" Konttisen johtama Virtanen oli julistettu suomalaisen punkin uranuurtajaksi ennen kuin kovinkaan moni kansalainen oli edes hajulla koko ilmiöstä.

Omien kappaleiden sijasta Kontravirtanen (myöh. Kontra) keskittyi käännöksiin lähinnä 1960-luvun pop- ja rock-helmistä. Myös soittajien pikkutakit, solmiot ja valkoiset paidat viittasivat beatmusiikin varhaisvuosien pukeutumiskoodiin, jota jäljittelivät 1970-luvulla myös mm. Dr. Feelgood ja eräät uuden aallon yhtyeet.

Samasta tyyli-ihanteesta kielivät Kontravirtasen mustavalkoiset promokuvat. Myöhempien muistelujen mukaan (ks. esim. Rare-lehti 1/1993) bändi halusi, että myös sen osuus TV2:n Iltatähti-ohjelmasta kuvattaisiin mustavalkoisena. Säilyneen kuvanauhan mukaan lopputulos oli kompromissi: värikuvasta on karsittu sävyjä niin, että se paikoin näyttää lähes mustavalkoiselta.

Laulusolisti Konttisen estoton vääntelehtiminen oli yhtyeen live-esiintymisten olennainen osa. Hänen villistä lavaesiintymisestään saadaan vain kalpea aavistus ohjelmassa, joka kuvattiin helsinkiläisessä Alibi-diskossa ns. valelivenä.

Tunnelmaa ei voi luonnehtia järin kuumaksi: nauhoituksessa pidettiin biisien välillä taukoa, ja melko pieneltä vaikuttava yleisö istui pöydissä ja osoitti maltillisesti suosiotaan.

Paras rautalankayhtye -kappaleen lopuksi Konttinen kiittelee kuuntelijoita tyypilliseen tapaansa tylyn humoristisesti: "Thank you very much, bloody motherfuckers!"

Kontravirtanen oli ohjelmaa tehtäessä aivan uransa alussa, eikä ilmeisesti kaikille ollut selvää, tarkoittiko nimi yhtä vai useampaa henkilöä. Kuvanauhan arkistotietoihin on esiintyjäksi näet merkitty "Kontravirtanen yhtyeineen".

Ruotsalaisperäinen Paras rautalankayhtye oli nuoriin kitarabändeihin kohdistettu irvailu, jonka Juha Vainio versioi suomeksi vuonna 1964. Kontravirtanen teki siitä monikerroksisen tulkinnan, jossa itseironiaan yhdistyy nauru rockmusiikin asenteellisille arvostelijoille.

Elviksen Devil in Disguise puolestaan on Konttiselle luonteenomaisesti vääntynyt transvestismi-aiheiseksi ilotteluksi nimeltä Nainen valepuvussa.

Tietolaatikko

Kontravirtanen lyhensi nimensä Kontraksi ennen ensimmäistä albumiaan, joka ilmestyi loppuvuodesta 1977. Kontran suurimpia hittejä olivat lastenlauluväännös Aja hiljaa isi ja FBI-aiheisen kioskikirjallisuuden inspiroima Jerry Cotton. Bändi lopetti aktiivisen toimintansa 1980-luvun alkaessa.

Nainen valepuvussa (Devil in Disguise). Säv. G. Parsons - C. Hillman. Suom. san. Moog Konttinen - Veltto Virtanen. Levytetty 1977.
Paras rautalankayhtye (Sveriges elektriska stålrådar). Säv. Lill Arne Söderberg. Suom. san. Juha Vainio. Levytetty 1977.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto