Hyppää pääsisältöön

Popeda Särkänniemessä

Pate Mustajärven vetämä Popeda yhdistettiin uransa alussa hetkeksi muodikkaaseen punkrockiin. Sen varhaista menoa taltioitiin Särkänniemessä vuonna 1978.

Popedan vuonna 1978 ilmestyneen esikoislevyn tekstit käsittelivät työttömyyttä, nuorisoryhmien ristiriitoja, turhautumista ym. uuden aallon yhtyeiden suosimia aiheita.

Myös bändin musiikissa oli uuden aallon suoraviivaista henkeä. Varsin pian ilmeni kuitenkin, että Popedan henkiset juuret olivat perinteisemmässä boogierockissa.

Erityisesti brittiläisen Alex Harveyn vauhdikas lavaesiintyminen on ollut Mustajärven innoituksen lähteenä.

Iltatähden toimittaja Tapani Ripatti kuvailee Popedan lavashow´ta "ajoittaiseksi huvinäytelmäksi, jossa naurettavina ovat niin yleisö kuin esiintyjät".

"Popedan puksuttelua" häiritsee Ripatin mukaan kuitenkin kielellinen vastuuttomuus: "Laulaja ei aina muista yleisönsä ikärakennetta."

Tietolaatikko

Pikkustadin supermarket. Säv. ja san. I. Ainiala. Levytetty 1978.
Mönkiäislaulu. Säv. I. Ainiala, san. P. Mustajärvi. Levytetty 1978.

Lue lisää:

Popedan Pate Mustajärvi ja Jyrki Melartin lavalla.

Popedan keikkaklassikoita

Vuonna 1977 perustettu Popeda on Suomen pitkäikäisimpiä jatkuvasti keikkailevia rockbändejä. Elävän arkiston koosteesta löytyy valikoima keikkakoneen suosituimpia numeroita.

Lue lisää:

Juice Leskisen muistokonsertti. Muusikko Pate Mustajärvi (Pauli Mustajärvi), polttaa sikaria.

Miten minusta tuli minä, Pate Mustajärvi

Pate Mustajärvi päätti jo alle rippikouluikäisenä, että hänen ammatikseen tulee rocktyöläinen.

Lue lisää:

Pate Mustajärven drag-trio

Pate Mustajärvi, Hannu Pelkonen ja Harri Saksala laulavat yhdessä naisiksi pukeutuneina kappaleen "Vähemmistöt kokoontuu".

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto