Hyppää pääsisältöön

Popeda Särkänniemessä

Pate Mustajärven vetämä Popeda yhdistettiin uransa alussa hetkeksi muodikkaaseen punkrockiin. Sen varhaista menoa taltioitiin Särkänniemessä vuonna 1978.

Popedan vuonna 1978 ilmestyneen esikoislevyn tekstit käsittelivät työttömyyttä, nuorisoryhmien ristiriitoja, turhautumista ym. uuden aallon yhtyeiden suosimia aiheita.

Myös bändin musiikissa oli uuden aallon suoraviivaista henkeä. Varsin pian ilmeni kuitenkin, että Popedan henkiset juuret olivat perinteisemmässä boogierockissa.

Erityisesti brittiläisen Alex Harveyn vauhdikas lavaesiintyminen on ollut Mustajärven innoituksen lähteenä.

Iltatähden toimittaja Tapani Ripatti kuvailee Popedan lavashow´ta "ajoittaiseksi huvinäytelmäksi, jossa naurettavina ovat niin yleisö kuin esiintyjät".

"Popedan puksuttelua" häiritsee Ripatin mukaan kuitenkin kielellinen vastuuttomuus: "Laulaja ei aina muista yleisönsä ikärakennetta."

Tietolaatikko

Pikkustadin supermarket. Säv. ja san. I. Ainiala. Levytetty 1978.
Mönkiäislaulu. Säv. I. Ainiala, san. P. Mustajärvi. Levytetty 1978.

Lue lisää:

Popedan Pate Mustajärvi ja Jyrki Melartin lavalla.

Popedan keikkaklassikoita

Vuonna 1977 perustettu Popeda on Suomen pitkäikäisimpiä jatkuvasti keikkailevia rockbändejä. Elävän arkiston koosteesta löytyy valikoima keikkakoneen suosituimpia numeroita.

Lue lisää:

Juice Leskisen muistokonsertti. Muusikko Pate Mustajärvi (Pauli Mustajärvi), polttaa sikaria.

Miten minusta tuli minä, Pate Mustajärvi

Pate Mustajärvi päätti jo alle rippikouluikäisenä, että hänen ammatikseen tulee rocktyöläinen.

Lue lisää:

Pate Mustajärven drag-trio

Pate Mustajärvi, Hannu Pelkonen ja Harri Saksala laulavat yhdessä naisiksi pukeutuneina kappaleen "Vähemmistöt kokoontuu".

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto