Hyppää pääsisältöön

Yarin lauluista ei löytynyt "sanomaa" tiukkaamallakaan

Yari Knuutisen Se-yhtye kuului ensimmäisen suomalaisen punk-aallon keskeisiin nimiin. Se-mies esiintyi yksin Nuotit hukassa -ohjelmassa vuonna 1979.

Jyväskyläläinen Se-kokoonpano tuli tunnetuksi Pohjalla-punkalbumin myötä. Bändin musiikki oli kuitenkin tavanomaista punkrockia monimuotoisempaa.

"Me tehdään vähän eri lailla tätä hommaa", Jari "Yari" Knuutinen sanoo haastattelussa. Knuutinen olikin ennen punk-uraansa ehtinyt toimia mm. Kemin kaupunginorkesterin sellistinä.

Se-yhtyeeltä ilmestyi eri kokoonpanoilla neljä albumia. Sen hajottua Yari on tehnyt elokuvamusiikkia ja levytyksiä omissa nimissään.

Nuotit hukassa -ohjelmassa Yarin laulujen "vaikea sanoma" hämmentää haastattelijaa. "Mikä sanoma?" tekijä puolestaan ihmettelee vilpittömän hämmästyneenä.

Tietolaatikko

Varjot. Säv. ja san. Yari. Levytetty 1980.
Mitä me tehdään (Pale Blue Eyes). Säv. Lou Reed, suom. san. Yari. Levytetty 1978.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto