Hyppää pääsisältöön

Jean Sibeliuksen hautajaiset

Kansallissäveltäjä Jean Sibelius kuoli kotonaan Ainolassa 20. syyskuuta 1957. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.

Kymmenen päivää myöhemmin monituhatpäinen surusaatto hyvästeli hänet haudan lepoon. Sibeliuksen hautajaisisista tuli kansallinen suurtapahtuma.

Hautajaisten aattona lähiomaiset kunnioittivat vainajan muistoa soihtujen valaiseman Suurkirkon hiljaisuudessa. Sen jälkeen jäähyväisensä jättivät tuhannet kansalaiset. Ihmisvirtaa kesti kolme tuntia.

Hautajaisaamuna seppeleensä laskivat valtiovallan ja eri järjestöjen edustajat sekä eri maiden diplomaatit. Sibeliuksen arkun kantoivat ulos kirkosta Suomen säveltaiteen edustajat.

Arkku kuljetettiin viimeiselle leposijalleen pitkin kunniakujaa, joka ulottui Helsingistä Järvenpäähän asti. Opiskelijoiden ja koululaisten seistessä kunniavartiossa kansallinen suurmies laskettiin kotitalonsa Ainolan pihamaan poveen.

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto