Hyppää pääsisältöön

Raptori rienaa

Suomirapin varhaiskauden suosituin ryhmä esittää hittinsä Oi beibi ja Tuhansien sulojen maa. Haastattelussa kolmikko pohtii, mikä on rapin isänmaa.

Ironiset sanoitukset, railakas rockasenne ja reipas tanssimusiikki nostivat hyvinkääläisen Raptorin suursuosioon vuonna 1990.

Asialleen vihkiytyneet rapin harrastajat pitivät Izmoa, Jufo III:a ja Kaivoa suomalaisen rapin tuhona. Trio ei kuitenkaan edes väittänyt tekevänsä puhdasoppista rappia.

Esikoissingle Oi beibi/Tuhansien sulojen maa saavutti joka tapauksessa kultaa, ja 80000 kappaletta myyneestä Moe!-esikoisalbumista tuli vuoden 1990 ostetuin levy. Soundin lukijat valitsivat ryhmän vuoden kyvyksi.

"Tuhansien sulojen maan" lähtökohtana olivat kansanedustaja Sulo Aittoniemen puheenvuorot, joissa vastustettiin Suomeen otettavien pakolaisten määrän lisäämistä. "Tuntui irvokkaalta, että ihminen ottaa pakolaisongelman aseekseen", Izmo toteaa.

Raptorin kakkosalbumi "Tulevat tänne sotkemaan meidän ajopuuteorian" ilmestyi vuonna 1991. Sen jälkeen bändi lopetti toimintansa, vaikka tämäkin levy ylsi vielä yli 50000 kappaleen menekkiin.

Tietolaatikko

Oi beibi. Säv. Izmo, sov. Raptori - Mitro, san. Jufo III. Levytetty 1990.
Raptori. Säv. Izmo, sov. Raptori - Micco, san. Jufo III. Levytetty 1990.
Tuhansien sulojen maa. Säv. Izmo, sov. Raptori - Mitro, san. Jufo III. Levytetty 1990.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto