Hyppää pääsisältöön

Mika Waltari - tunnetuin suomalaiskirjailija maailmalla

Mika Waltarin tarkasti rakennetut historialliset romaanit ihastuttavat yli 30 kielellä ympäri maailmaa. Waltari oli tuottelias ja sopivan viihteellinen aikakausien tallentaja, joka nykyään on saavuttanut klassikon arvon.

Parhaiten Waltari muistetaan historiallisista romaaneistaan ja etenkin maailmanmaineeseen nousseesta uskomattoman tarkasta faaraoiden ajan Egyptistä kertovasta suurromaanistaan Sinuhe egyptiläinen (1945). Teoksesta on tehty myös Hollywood-elokuva.

Romaanien lisäksi Waltari on kirjoittanut runoja, novelleja, salapoliisikertomuksia, näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia, kuunnelmia, satuja sekä sarjakuvatekstejä. Hän julkaisi lisäksi pamfletteja, historiikkeja, esseitä, kirjallisuus- ja teatteriarvosteluita sekä käännöksiä.

Waltari vaikutti kirjailijaryhmä Tulenkantajissa 1920-luvulla ja työskenteli toimittajana Suomen Kuvalehdessä.

Waltaria syytettiin aikanaan liiallisesta viihteellisyydestä ja eroottisuudesta. Nykyään teokset nähdään kuitenkin klassikoina ja niiden helppolukuisuus on vain lisännyt suopeaa vastaanottoa ympäri maailman.

Teksti: Kaisa-Liisa Vähäsarja

Tietolaatikko

Mika Waltari syntyi 19.9.1908 Helsingissä.
Osan lapsuuttaan Waltari vietti Mikkelissä, mutta pappisisän kuoltua pojan ollessa 5-vuotias perhe palasi pääkaupunkiin.
Waltari eli Helsingissä liki koko elämänsä muutamia ulkomailla vietettyjä jaksoja lukuunottamatta.
Waltari opiskeli sukunsa perinteen mukaan teologiaa, mutta uskonnollisen kriisin koettuaan vaihtoi historiaan ja humanistisiin aineisiin.
Waltari valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1929 opiskeltuaan myös Pariisin yliopistossa.
Hän oli naimisissa Marjatta Luukkosen kanssa, ja tytär Satu Waltarista tuli myös kirjailija.
Mika Waltari kuoli elokuussa 1979 vain vuosi vaimonsa kuoleman jälkeen.

Teoksia:
Jumalaa paossa, romaani (1925)
Suuri illusioni, romaani (1928)
Vieras mies tuli taloon, romaani (1937)
Komisario Palmun erehdys, romaani (1940)
Sinuhe egyptiläinen, romaani (1945)
Gabriel, tule takaisin, näytelmä (1945)
Mikael Karvajalka, romaani (1948)
Mikael Hakim, romaani (1949)
Turms Kuolematon, romaani (1955)
Ihmiskunnan viholliset, romaani (1964)

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto