Hyppää pääsisältöön

Mika Waltari - tunnetuin suomalaiskirjailija maailmalla

Mika Waltarin tarkasti rakennetut historialliset romaanit ihastuttavat yli 30 kielellä ympäri maailmaa. Waltari oli tuottelias ja sopivan viihteellinen aikakausien tallentaja, joka nykyään on saavuttanut klassikon arvon.

Parhaiten Waltari muistetaan historiallisista romaaneistaan ja etenkin maailmanmaineeseen nousseesta uskomattoman tarkasta faaraoiden ajan Egyptistä kertovasta suurromaanistaan Sinuhe egyptiläinen (1945). Teoksesta on tehty myös Hollywood-elokuva.

Romaanien lisäksi Waltari on kirjoittanut runoja, novelleja, salapoliisikertomuksia, näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia, kuunnelmia, satuja sekä sarjakuvatekstejä. Hän julkaisi lisäksi pamfletteja, historiikkeja, esseitä, kirjallisuus- ja teatteriarvosteluita sekä käännöksiä.

Waltari vaikutti kirjailijaryhmä Tulenkantajissa 1920-luvulla ja työskenteli toimittajana Suomen Kuvalehdessä.

Waltaria syytettiin aikanaan liiallisesta viihteellisyydestä ja eroottisuudesta. Nykyään teokset nähdään kuitenkin klassikoina ja niiden helppolukuisuus on vain lisännyt suopeaa vastaanottoa ympäri maailman.

Teksti: Kaisa-Liisa Vähäsarja

Tietolaatikko

Mika Waltari syntyi 19.9.1908 Helsingissä.
Osan lapsuuttaan Waltari vietti Mikkelissä, mutta pappisisän kuoltua pojan ollessa 5-vuotias perhe palasi pääkaupunkiin.
Waltari eli Helsingissä liki koko elämänsä muutamia ulkomailla vietettyjä jaksoja lukuunottamatta.
Waltari opiskeli sukunsa perinteen mukaan teologiaa, mutta uskonnollisen kriisin koettuaan vaihtoi historiaan ja humanistisiin aineisiin.
Waltari valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1929 opiskeltuaan myös Pariisin yliopistossa.
Hän oli naimisissa Marjatta Luukkosen kanssa, ja tytär Satu Waltarista tuli myös kirjailija.
Mika Waltari kuoli elokuussa 1979 vain vuosi vaimonsa kuoleman jälkeen.

Teoksia:
Jumalaa paossa, romaani (1925)
Suuri illusioni, romaani (1928)
Vieras mies tuli taloon, romaani (1937)
Komisario Palmun erehdys, romaani (1940)
Sinuhe egyptiläinen, romaani (1945)
Gabriel, tule takaisin, näytelmä (1945)
Mikael Karvajalka, romaani (1948)
Mikael Hakim, romaani (1949)
Turms Kuolematon, romaani (1955)
Ihmiskunnan viholliset, romaani (1964)

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

 • Aarre Karénille ajatteleminen on näyttelemistä ja näytteleminen ajattelemista

  Suosittu näyttelijä kertoo ajatuksiaan näyttelijäntyöstä

  Näyttelijä Aarre Karén syntyi Tokiossa vuonna 1932. Japanista hän uskoo saaneensa "nopeat jalat", jatkuvan liikkeellä olemisen perinnön. Satoja rooleja tehneen näyttelijän debyyttirooli radiossa oli Suomisen perheen Matti. Radiossa on näyteltävä niin, että ihminen kuuntelemalla näkee.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto