Hyppää pääsisältöön

Ihme ja kumma

Ihme ja kumma on Marjatta Pokelan (1925-2002) säveltämä lastenlaulu. Siinä ihmetellään maailman monia, ihmeellisiä asioita.

Pokela teki sanoituksen, yhdessä Pirkko Koskimiehen kanssa. Sanoituksessa pohditaan pienen filosofin miettein maailman moninaisuutta, ja joka säkeistön lopuksi todetaan, että "maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa, pientä kulkijaa".

Ihme ja kumma -laulun on levyttänyt mm. Eeva-Liina Sariola Tapiolan kuoron kanssa.

Artikkelin video on kesältä 1999, jolloin Linnanmäellä vietettiin kulttuuritoimittaja Tarleena Sammalkorven 50-vuotispäiviä.

Tarkun juhlakuorossa ovat mukana mm. Sinikka Sokka, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Pekka Milonoff ja Mandi Lampi.

Säestyksestä vastaa Mikko Perkoila & bändi.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto