Hyppää pääsisältöön

Rautaa levottomille jaloille

Levottomat jalat -oireyhtymä vaivaa noin joka kymmenettä yli 40-vuotiasta aikuista. Örebron yliopistosairaalan tuoreen tutkimuksen mukaan osa potilaista voi saada lievityksen vaivaansa suoraan suoneen annettavista rautatipoista.

Suoneen tiputettu rauta on poistanut jakojen oireilun kokonaan Hallsbergistä kotoisin oleva Maria Slåttermanilta. Hän on yksi kuudestakymmenestä potilaasta, jotka olivat mukana Örebron yliopistosairaalan testiryhmässä.

Pitkään on tiedetty, että monet levottomista jaloista kärsivät potilaat tuottavat liian vähän dopamiinia, keskushermoston välittäjäainetta. Aivojen dopamiinintuotantoa voidaan lisätä ylimääräisellä raudalla, jos ongelma on ollut raudan puute. Perusteellista tutkimusta raudanpuutoksen vaikutuksista ei kuitenkaan ole ollut.

Rauta-arvot alhaalla

Örebron Yliopopistosariraalan testiryhmään valittiin juuri henkilöitä, joilla veren rauta-arvot olivat alhaiset. Testiryhmää johtanut ylilääkäri Lena Leissner Neuroklinikalta kertoo tutkimuksen olevan ensimmäinen, jossa on ollut mukana lumehoitoa saanut ryhmä. Testiryhmän tulokset olivat erittäin hyviä

– Yli 80 prosenttiin potilaista raudalla oli erittäin hyvä vaikutus. Tulos on erinomaisen hyvä, jos sitä verrataan muihin levottomat jalat -oireyhtymän hoitokeinoihin.

Noin joka kymmenes aikuisista kärsii levottomista jaloista, enemmistö potilaista on naisia. Yhdestä kahteen prosentilla potilaista vaiva hankaloittaa elämää siinä määrin, että on syytä hakeutua hoitoon.

Testiryhmässä mukana ollut Maria Slåtterman kertoo levottomat jalat-oireyhtymän omalla kohdallaan olleen rasittava.

– Se oli ärsyttävää. Jatkuvasti piti muuttaa asentoa, pyöritellä jalkojaan ja nousta ylös kävelemään - jopa tuntikausiksi. Käveleminen öisin aiheutti puolestaan sen, että sain aivan liian vähän unta. Uni ei ollut laadultaankaan parasta mahdollista.

Ruotsalaisetutkimuksessa kolmellekymmenelle levottomat jalat-potilaalle annettiin yhteensä 1 milligramma rautaa viiden annoksen sarjassa. Yhtä monta potilasta sai lumehoidon.

Maria Slåtterman huomasi raudan tehon välittömästi.

Kun tulin illalla kotiin, sanoin miehelleni että tunnen vaikutuksen heti. Kun illalla söimme, tunsin heti että jaloissa ei ollut kutinaa. Minun kohdallani hyvä vaikutus oli siis välitön.

Maria Slåtterman on kokeilun jälkeenkin saanut rautahoitoja.

– Minusta on samalla tullut uusi vaimo miehelleni ja uusi äiti lapsilleni.

Rautahoidot uusittava säännöllisesti

Ylilääkäri Lena Leissner kertoo neljän rautahoidon vaikuttavan neljästä kuuteen kuukauteen.

– Sitten potilaat saavat tulla takaisin, kun he alkavat taas tuntea oireilua. Kun he tarkistuttavat rauta-arvonsa, ovat ne yleensä laskeneet huomattavasti. On siis jälleen aika täydentää rautavarantoja.

Rauta on annettava potilaalle suoraan suoneen, sillä suuri määrä ylimääräistä rautaa tablettimuodossa jämähtää vatsaan. Örebron yliopistosairaalan menetelmänä on antaa rauta yhdessä sakkaroosin kanssa. Tällöin ei suoneen tippuva rauta aiheuta potilaalle heikotusta tai pahoinvointia.

Vielä ei ole tiedossa, milloin rautaliuos tulee yleiseen käyttöön Ruotsissa.

Asiantuntija: LENA LEISSNER, ylilääkäri, Neuroklinikka, Örebron Yliopistosairaala
Toimittaja: MAIJA UNKURI