Hyppää pääsisältöön

Aleksis Kivi uudistajana

Aleksis Kivi vei suomenkielisen draaman ja lyriikan uusille uomille. Hänen teoksensa kuvaavat suomalaista kansanluonnetta omaleimaisen humoristiseen sävyyn.

Näytelmäkirjailijana Aleksis Kivi sai vaikutteita norjalais-tanskalaiselta Ludvig Holbergilta. Holbergin Jeppe Niilonpoikaa ja Kiven Nummisuutareita on verrattu toisiinsa, ja yhtäläisyyksiä esimerkiksi näytelmien henkilöhahmoista voikin löytää.

Kiven pääteos Seitsemän veljestä kohtasi ilmestyessään vuonna 1870 murskakritiikin. Etenkin professori-tutkija-kirjailija August Ahlqvist moitti teosta liian rahvaanomaiseksi.

Kiven ammattiylpeys kärsi kritiikistä, ja loukkaavan palautteen on sanottu olevan osasyy Kiven ennenaikaiseen kuolemaan. Kivi kuoli veljensä kotona Tuusulassa vuonna 1872 vain 38-vuotiaana alkoholismin ja mielisairauden runtelemana. Kiven viimeiset sanat olivat ”Minä elän”, ja hänen tuotantoansa rakastetaankin edelleen.

Kiven elämästä on tehty kaksi elokuvaa ja hänen kirjansa ovat vaikuttaneet suomalaiseen taiteeseen laajasti.

Teksti: Kaisa-Liisa Vähäsarja

Tietolaatikko

Teoksia:
Eriika, kertomus (1859)
Kullervo, näytelmä (1860)
Nummisuutarit, näytelmä (1864)
Kihlaus, näytelmä (1866)
Kanervala, runoja (1866)
Lea, näytelmä (1869)
Seitsemän veljestä, romaani (1870)

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto