Hyppää pääsisältöön

Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma

Suomalaisen uuden aallon supernimi Pelle Miljoona Oy esittää tunnetuimman kappaleensa Yleisradion rock-illassa helmikuussa 1981.

Tietolaatikko

Moottoritie on kuuma. Säv. Ari Taskinen, san. Pelle Miljoona. Levytetty 1980.
Moottoritie on kuuma -albumin syntyä muistellaan YLE Teeman Näin se tehtiin -sarjassa 1.10.2007.
Ohjelma on kuvattu Pasilan TV-studio 2:ssa.

Moottoritie on kuuma julkaistiin samannimisellä albumilla vuonna 1980. Levy on Pelle Miljoonan menestyksekkäin.

"Moottoritiellä" syntesoija on kuuluvassa roolissa, ja muutenkin romanttinen laulu oli jo selvä irtiotto selkeästi nopeasta ja suoraviivaisesta kolmen soinnun peruspunkista. Sen instrumentaaliriffi on lainattu Genesiksen kappaleesta Dancing with the Moonlit Knight.

Moottoritie on kuuma voitti Helsingin Sanomien kesällä 2007 järjestämän Rakkaimmat rokit -äänestyksen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto