Hyppää pääsisältöön

Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma

Suomalaisen uuden aallon supernimi Pelle Miljoona Oy esittää tunnetuimman kappaleensa Yleisradion rock-illassa helmikuussa 1981.

Tietolaatikko

Moottoritie on kuuma. Säv. Ari Taskinen, san. Pelle Miljoona. Levytetty 1980.
Moottoritie on kuuma -albumin syntyä muistellaan YLE Teeman Näin se tehtiin -sarjassa 1.10.2007.
Ohjelma on kuvattu Pasilan TV-studio 2:ssa.

Moottoritie on kuuma julkaistiin samannimisellä albumilla vuonna 1980. Levy on Pelle Miljoonan menestyksekkäin.

"Moottoritiellä" syntesoija on kuuluvassa roolissa, ja muutenkin romanttinen laulu oli jo selvä irtiotto selkeästi nopeasta ja suoraviivaisesta kolmen soinnun peruspunkista. Sen instrumentaaliriffi on lainattu Genesiksen kappaleesta Dancing with the Moonlit Knight.

Moottoritie on kuuma voitti Helsingin Sanomien kesällä 2007 järjestämän Rakkaimmat rokit -äänestyksen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto