Hyppää pääsisältöön

Marjatta Raita äänessä

Marjatta Raita (1944-2007) esitti Uuno Turhapuron Elisabeth-vaimoa kahdessakymmenessä pitkässä elokuvassa. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki kuitenkin teatterissa.

Marjatta Raita työskenteli Helsingin kaupunginteatterissa vuodesta 1965 lähtien yli 40 vuotta. Hänen viimeiseksi työkseen jäi rooli Bertolt Brechtin ja Kurt Weillin Kerjäläisoopperassa.

Radiohaastattelussa vuonna 1983 näyttelijäperheen jälkeläinen väitti ajautuneensa uralle olosuhteiden johdattamana: "Ammatinvalinnanohjaaja sanoi, ettei minusta ole muuhun. Niinpä menin Teatterikouluun."

Teatterien ohjelmisto ei aina miellytä kaikkien makua, mutta se ei ole Raidan mukaan teatterin tehtäväkään. Teatterin kuuluu ennemminkin herättää kysymyksiä ja panna ihmiset vaihtamaan mielipiteitä näkemästään.

Marjatta Raita haaveili Lumikin roolista: Helsingin Kaupunginteatterista löytyi seitsemän häntä pienempää miestä kääpiöiksi sekä muutama pitempi prinssin ja metsänvartijan osiin.

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Marjatta Raita valittiin Suomen Näyttelijäliiton hallitukseenvuonna 1996. Näyttelijäyhdistyksensä luottamusmiehenä hän toimi vuodesta 1981 alkaen.
Raidan radio- ja tv-töihin kuuluvat mm. Kantolan perhe, Muodollisesti pätevä ja Tapulikylä.
Raita kuoli syöpään 27. syyskuuta 2007.


Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto