Hyppää pääsisältöön

Topparoikka tulee

Viina, nälkä ja puute vauhdittavat omalla tavallaan Suomen rataverkon rakentamista.

Varoja ensimmäisiin ratahankkeisiin kerättiin nimittäin viinaverolla. Nälkä- ja pulavuosina ratoja rakennettiin paljolti myös hätäaputöinä.

Topparoikat olivat Suomessakin tuttu näky, kun rautateiden rakentaminen pääsi kunnolla vauhtiin 1800-luvun jälkipuoliskolla

Euroopassa ensimmäiset rautatiet tehtiin puuparruista, joita pitkin vaunuja työnnettiin. Saksan kaivoksissa puisia raiteita käytettiin jo 1500-luvulla. Vähän myöhemmin puukiskot keksittiin päällystää rautalevyillä.

Suomessa säännöllinen rautatieliikenne käynnistyi vuonna 1862, kun Aleksanteri II antoi keisarillisen käskykirjeen Helsingin ja Hämeenlinnan välisen radan rakentamisesta.

Seuraava suuri hanke oli junayhteys Pietariin. Pääosa Suomen rataverkostosta rakennettiinkin 1800-luvun loppuvuosina.

Seuraavan vuosisadan alussa junalla saattoi körötellä jo Ouluun, Kuopioon, Joensuuhun, Kajaaniin, Tornioon ja Rovaniemelle asti.

Vauhti ei päätä huimannut. Ensimmäiset 1800-luvun junat kulkivat vain 25 kilometriä tunnissa.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto