Hyppää pääsisältöön

Ajatusrikoksia Marinmaalla

EU on syyttänyt Venäjää vähemmistöjen sortamisesta. MOT kävi keväällä 2007 Marin tasavallassa katsomassa kuinka sukukansa voi ja selvittämässä onko marien vaino totta vai liioittelua.

Ihmisoikeusjärjestöt ja EU ovat syyttäneet Venäjää marien sorrosta ja heidän kielensä ja kulttuurinsa tukahduttamisesta. 2000-luvulla Marinmaalta on lähtenyt 60 000 ihmistä.

Venäjän mukaan sortoa ei ole vaan EU:n tarkoitus on kääntää huomio pois Baltiassa asuvien venäläisten huonosta tilanteesta. Myöskään sukukansojen tukemista ei ole katsottu hyvällä. Vuonna 2006 monet venäläislehdet kirjoittivat, että Suomi, Viro ja Unkari tukevat venäjän suomalaisugrilaisia kansoja päästäkseen käsiksi alueella sijaitseviin öljy-, kaasu ja mineraalivaroihin.

Mariaktivistien ja Marihallinnon välit kiristyivät kun presidentiksi valittiin vuonna 2000 Kremlin tuella Leonid Markelov. Oppositio kiisti vaalien rehellisyyden.

Presidentti Markelovin aikana useita marinkielisiä kouluja on suljettu. Hallinnon mukaan tehostamissyistä.

Myös marinkieliset tiedotusvälineet ovat harventuneet. Lokakuussa 2006 kaikista Venäjän alueellisista tv-yhtiöistä, tuli Moskovasta johdetun yleisvenäläisen tv-yhtiön haaraosasto. Samalla Moskovasta tuleva rahoitus väheni, joten henkilökuntaa ja lähetysaikaa oli vähennettävä. Marinmaalla on käyty oikeutta myös siitä, mitä presidentistä saa puhua.

Venäjän federaatioon kuuluva Marin tasavalta sijaitsee Volgan alueella 860 kilometriä Moskovasta itään. Asukkaista 43 prosenttia on mareja. Marin kieli on alueen virallinen kieli venäjän rinnalla. Laki velvoittaa viranomaisia suojelemaan marien kieltä, kulttuuria ja kansallista identiteettiä, mutta MOT-ohjelman mukaan käytäntö näyttää olevan aivan toista.

Teksti: MOT ja Elina Yli-Ojanperä

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto