Hyppää pääsisältöön

Markus-sedän Lastentunti Lohjalla

Markus Raution lentävä studio matkailee Lohjalla ja järjestää Lastentunnin pikkuväelle. Ohjelma on taltioitu huhtikuussa 1935.

Markus Rautio (1891-1973) oli radion varhaisvaiheen suosituimpia esiintyjiä.

”Hän oli suunnannäyttäjä. Kansa piti Markuksen kehotuksia komennuksina. Silloin syötiin kovasti kaurapuuroa", muistelee kirjailija Erkki Vala, radion esitelmä- ja selostusosaston päällikkö.

Tässä jaksossa Markus-setä vierailee Lohjalla ja tarinoi lasten kanssa paikkakunnan historiasta.

 • Kirja-arvostelu: Markus-setä. Suomen ensimmäinen radiopersoona (yle.fi)
 • Kommentit
  • Leijonakuningas Jukka Jalonen

   Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

   Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

  • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

   Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

   11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

  • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

   Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

   Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

  Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto