Hyppää pääsisältöön

Antti Litjan taiteilijaelämä alkoi esiintymishalusta, kiihtyi kunnianhimosta ja huipentui Mielensäpahoittajaan

Antti Litja (1938–2022) hakeutui teatteriin saatuaan potkut kaikista mahdollisista työpaikoista. Teatteriin häntä ajoi ennen kaikkea halu esiintyä. Taiteilijaelämän isäntänä Litjaa haastatteli teatterin monitoimimies Kari Paukkunen vuonna 2007.

Karjalan Kannaksen poika Antti Litja tuli nuorena 16-vuotiaana Helsinkiin ja ihastui yhdysvaltalaisnäyttelijä James Deaniin, koska Dean teki asiat eri tavalla.

Marsalkka Mannerheim oli kulkenut Litjan elämässä roolihahmona pitkään. Ensikohtaaminen järkytti, mutta vanhemmiten evakkoperheen poika löysi "Marskin" omaa tietä kulkevasta yksinäisestä hahmosta runsaasti yhtymäkohtia omaan elämäänsä.

Vuosikymmenten mittaan Litja tuli tunnetuksi kunnianhimoisista rooleistaan teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Näyttämöura oli alkanut Helsingin Nuorisoteatterissa ja jatkui myöhemmin mm. Tampereen Työväen Teatterissa, Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.

Litja iskostui suomalaisten mieliin 1970-luvun elokuvista hiljaisten antisankarien tulkkina. Vähäeleinen, hieman ujokin, suomalaismies puhutteli kansaa laajalti. Yksi tunnetuimmista suorituksista oli Vatasen rooli Risto Jarvan elokuvassa Jäniksen vuosi (1977). Yhteistyö Jarvan kanssa poiki kaikkiaan kolme elokuvaa.

Näyttelijät Antti Litja (roolinimi Pekka Uitto) Ahti Haljala (roolinimi Veikko Honkonen) Rintamäkeläiset-sarjassa 1970-luvulla.
Antti Litja nähtiin 1970-luvulla myös suosikkisarjassa Rintamäkeläiset. Kuvassa oikealla näyttelijä Ahti Haljala Näyttelijät Antti Litja (roolinimi Pekka Uitto) Ahti Haljala (roolinimi Veikko Honkonen) Rintamäkeläiset-sarjassa 1970-luvulla. Kuva: Antero Tenhunen Antti Litja,Ahti Haljala,Rintamäkeläiset

Litjan viimeiseksi suureksi rooliksi jäi Dome Karukosken ohjaaman Mielensäpahoittajan (2014) päärooli. Litja pokkasi elokuvasta lopulta parhaan miespääosan Jussi-palkinnon.

Mielensäpahoittajan hahmo oli Litjalle tuttu, koska hän oli jo aiemmin ääninäytellyt Tuomas Kyrön kirjojen pohjalta tehdyissä kuunnelmasarjoissa.

Vuonna 2014 Litja sai vakavan aivoinfarktin ja tämän johdosta eläkeiän ylittänyt näyttelijä joutui lopettamaan työskentelyn lopullisesti.

Antti Litja kuoli heinäkuussa 2022. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Antti Litjan roolisuorituksia Areenassa

Kyllä minä niin mieleni pahoitin

Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike

Tykkypetäjä