Hyppää pääsisältöön

Ilona tarjosi pullaa ja antoi letin valua

Tamperelainen Ilona oli yksi 1980-luvun suosituimmista suomalaisista naisbändeistä. Syksyllä 1987 se heitti keikan kotikaupungin väelle Tampereen yo-talolla.

Ilona pääsi pinnalle sijoituttuaan kolmanneksi rockin SM-kisoissa vuonna 1986. Yksikään toinen naisyhtye ei ole yltänyt yhtä korkealle tilalle.

SM-menestyksestään huolimatta Ilona sai osakseen kovaakin kritiikkiä. Lauluntekijä ja kitaristi Toni Lähteenmäki muistelee Kikka Laitisen vuonna 1999 tekemässä haastattelussa:

"Meistähän sanottiin muun muassa, että emme olisi ikinä päässeet rockin SM-kisoihin, jos me oltais oltu miehiä - meidän soittotaitoja arvosteltiin kovalla kädellä... Mutta Ilonassa oli hienoa nimenomaan se soittamisen ilo ja valtava yhteistunne. Mutta varmasti se on totta, että me saatiin palstatilaa enemmän naiseutemme takia - niin hyvässä kuin pahassakin."

Tampereen yo-talon keikalla Ilona esittää mm. vauhdikkaan version Dave Lindholmin laulusta Anna tukan valuu vaan. 1970-luvulla kappaleen levytti suomalaisten naisrokkarien pioneeri Maarit.

Tietolaatikko

Leo (saat myös pullaa). Lähteenmäki, Tiina (säv, san). Ilona (sov). Levytetty 1987.
Anna tukan valuu vaan. Lindholm, Dave (säv, san). Levytetty 1987.
Ilonan tunnetuimpia biisejä olivat "Se kävi muhun käsiks" ja "Kesäpano". Siltä ilmestyi kolme albumia ennen ryhmän hajoamista vuonna 1990.
Ilonan jälkeen lauluntekijä Toni Lähteenmäki jatkoi soolouralla. Taru Huhtajärvi on soittanut mm. Juice Leskisen ETC-kokoonpanossa ja reggaeyhtye Dreadlinessä.

Kommentit