Hyppää pääsisältöön

Kari Peitsamon 1980-luku oli pelkistyksen juhlaa

Pelkistämisen mestari hioi triovetoisen kolmen soinnun boogien 1980-luvulla täydelliseksi. "Muuta taikaa ei ole kuin että kontrollikaapit kuuluu."

Tietolaatikko

Tahdon olla hippi. Peitsamo, Kari (säv, san). Levytetty 1978.
Onnenpoika. Fogerty, John C. (säv, alkup san). Peitsamo, Kari (san). Levytetty 1982.
Sekamelska. Fogerty, John C. (säv, alkup san). Peitsamo, Kari (san). Levytetty 1982.
On pakko vatkaa. Peitsamo, Kari (säv, san). Levytetty 1985.
Rock´n roll ei kuole koskaan. Peitsamo, Kari (säv, san). Levytetty 1988.

Kari Peitsamo (s. 1957) vaihtoi 1980-luvun alussa akustisen kitaran Telecasteriin. Hänen Revival-kokoonpanonsa soitti suomennettuja Creedence Clearwater Revivalin ja Status Quon klassikkoja.

Vuonna 1985 syntynyt Kari Peitsamon Skootteri keskittyi Peitsamon omaan materiaaliin, joka sekin oli uskollista John Fogerty-, Status Quo- ja ZZ Top-tyylisen perusrockin hengelle.

Mutta, toimittaja Tero Lietettä lainaten, "kaikki kuulosti vain ja ainoastaan Peitsamolta".

Kamoon-ohjelman haastattelussa Peitsamo kuvailee levytysmetodejaan. Studioon mentäessä sovitukset ovat valmiita, instrumentaatio (basso, rummut, kitara, laulu) on aina sama, kappaleet purkitetaan yhdellä otolla eikä sooloja päälleäänitetä.

Peitsamo on pyrkinyt riisumaan esityksistään kaiken turhan ja jättämään jäljelle vain olennaisimman. Mutta mielikuvituksessaan hän voi kuvitella tavallisen Telecasterin vaikka syntetisaattoriksi.

Hauska kokeilu päinvastaiseen suuntaan on Hepskukkuu-hupiohjelmaan tehty nauhoitus, jossa iso orkesteri säestää alun perin nailonkielisellä kitaralla levytettyä Tahdon olla hippi -laulelmaa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto